Pályázatot hirdetnek az Operaház vezetői posztjára

Szerdán pályázatot hirdet a szaktárca a Magyar Állami Operaház (MÁO) vezetői posztjára. Ezt Hiller István oktatási és kulturális miniszter közölte Budapesten.

Hiller István azt mondta: a kiírás elüt majd minden korábbitól. A nyilvános, a tárca honlapján is olvasható pályázat egy koncepció lesz, amelyben a fenntartó minisztérium "világosan" elmondja, hogy mit akar - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a tárca erre a "megrendelésre" vár részletes kifejtéseket, vállalkozókat.

A miniszter hangsúlyozta: a "történet" nem önmagában az Andrássy úti épületről és nem egy személyi váltásról szól.

Hiller a kiírás részleteiről egyelőre nem kívánt nyilatkozni, annyit azonban elmondott: a pályázóknak azt is ki kell fejteniük, hogyan gondolkodnak az Erkel Színház jövőjéről és a kamaraopera-játszás kérdéseiről.

A miniszter két fő feladatot nevezett meg: az operaház mint intézmény menedzselését és művészeti irányítását. Nem adott egyértelmű választ arra az újságírói kérdésre, hogy két posztra - egy menedzserigazgatói és egy művészeti vezetői tisztségre - írnak-e ki pályázatot.

Számításai szerint a harminc napos beadási és az újabb egy hónapos elbírálási határidőt követően, nyár elején "elülhetnek" az Operát érintő szervezeti kérdések.

Mint elmondta, az okozott a leginkább problémát és fejtörést az elmúlt hónapokban, hogy olyan pályázati kiírás szülessen, amelynek alapján valóban a megfelelő jelöltet nevezik ki a dalszínház élére. A miniszter jelezte, hogy többször külföldi szakemberekkel is egyeztetett.

A párizsi, bécsi, esseni megbeszélés nem arra vonatkozott, hogy bárkit onnan "elcsábítsunk" - tette hozzá.

Hiller tavaly júniusban nevezte ki Vass Lajost a Magyar Állami Operaház élére miniszteri biztosnak, azt követően, hogy Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató közös megegyezéssel távozott posztjáról.

A miniszteri biztos megbízatása eredetileg 2006. december 31-ig szólt volna, ám mandátumát a szaktárca vezetője 2007 június végéig meghosszabbította.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.