Hátrányban a magyarok a védelmi EU-piacon

Versenyhátrányban indulnak a magyar kis-, és középvállalkozások az Európai Unió védelmi piacán, mivel hazánk nem csatlakozott a beszerzési magatartáskódexhez. Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) – amelynek Dániát kivéve az EU minden tagállama tagja - csütörtökön avatja fel azt az internetes portált, amelyen mintegy száz alvállalkozási lehetőséget hirdetnek meg EU-szerte. Brüsszeli tudósítónk jelenti


Most tehát az iparág nagy játékosai nyitnak a kkv-k felé; a portál első verzióján még a kormányok hirdettek meg pályázati lehetőségeket, durván számolva hétmilliárd euró értékben. Nick Witney, az EDA ügyvezetője kedden nem tudta megelőlegezni, milyen lehetőségek lesznek az új portálon, de brüsszeli hírek szerint sok a francia megrendelés.

Hazánkból elsősorban a védelmi piac kisebb szegmenseiben adódhatnak esélyes jelentkezők. Az EDA összesen több mint 30 ezer kkv érdeklődésére számít egész Európából. Az ügynökség égisze alatt tető alá hozott, önkéntes alapú magatartáskódexének az a célja, hogy a tagállami húzódozás, a biztonság(politika)i fenntartások és a saját piac védelme dacára a lehetőség szerint egységes európai védelmi beszerzési piacot hozzon létre.

Az egyezményhez eddig a spanyolokon kívül a szintén piacféltő magyarok nem csatlakoztak, továbbá az EU-ba (és az EDA-ba) három hónapja belépett románok és bolgárok. – A többi ország ezért nem köteles egyenrangúként figyelembe venni a Magyarországról érkező pályázatokat. Persze, ha elég jó az ajánlat, elfogadhatja, de éppúgy hátrányból indul, mint mondjuk egy japán vállalat ajánlattétele – mondta lapunk kérdésére Nick Witney.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.