A világszövetség mindenkivel szemben

A Magyarok Világszövetsége immár minden hazai meghatározó politikai szervezettel szembekerült. Nem fogadják el Markó Béla és Tőkés László álláspontját sem.

 

 

Nem elégedett meg a külhoni magyarok állampolgárságának kérdésével a Magyarok Világszövetsége (MVSZ). További három kérdést terveztek népszavazásra bocsátani - ezt jelentette be tegnap Patrubány Miklós. Ezeket azonban az Országos Választási Bizottság elutasította.

Az MVSZ - mint Patrubány hangsúlyozta - a Fidesz október 23-án bejelentett népszavazási kezdeményezéseihez csatlakozna a "nemzetstratégiai szempontból fontos" kérdéseivel.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a napokban mind az öt parlamenti párt elutasította a kettős állampolgárságról szóló újabb népszavazást, Patrubány Miklós úgy reagált: "ez nem pártszavazás, hanem népszavazás" lesz. Arról, hogy Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke sem támogatja az ügyet, Patrubány azt válaszolta: mindketten a kettős állampolgárság ellen küzdöttek. Szerinte Markó "feljelentette" az MVSZ-t a román hatóságoknál, Tőkés pedig csak a népszavazási kampányban "adta meg magát".

András Imre, az MVSZ Kárpát-medencei régiójának elnöke szerint csak látszólagos az ellentmondás: Markó és Tőkés is ugyanazt mondják, mint az MVSZ: az országgyűlésben kell megoldani a problémát.

Az MVSZ tegnap bejelentett további három kérdését a szervezet több tagja segített értelmezni a megjelent újságíróknak - mint később, az OVB elutasító döntésének bejelentése nyomán kiderült, hiába. L. Németh Erzsébet elnökhelyettes azt mondta: az a törvény, amely a művi meddővé tétel korlátozás nélküli elvégzését lehetővé teszi, emberellenes, nemzetellenes és ellentmond a keresztényi szellemiségnek. Rácz Sándor, az MVSZ tiszteletbeli elnöke az idegenek szervezett betelepítésének tilalma mellett "érvelt", kijelentve: a Magyarországon lévő hatalom magyarellenes tevékenységet folytat, amikor idegeneket telepít az országba.

Alakszainé Oláh Annamária, a Kárpát-medencei régió alelnöke ezt a gyermekpornográfia tiltásának szükségességével fejelte meg, hangsúlyozván: ebben a kérdésben a feladat a magyar ifjúság védelme.

Mindebben a jelek szerint a népszavazásra nem számíthatnak.

Szorult helyzetben korlátozott tevékenység

 

Az Orbán-kormány idején, 2000 decemberében az Országgyűlés határozatban vonta meg a költségvetési támogatást a Magyarok Világszövetségétől. Ezt megelőzően a szervezet nem a kormány által támogatott Boross Pétert választotta elnökének, hanem Patrubány Miklóst. Az MVSZ elnöke úgy véli: a pénzmegvonás valódi oka nem az exminiszterelnök kikosarazása volt, hanem a szervezet által pár hónappal korábban benyújtott törvénytervezet a határon túli magyarok állampolgárságáról.

A költségvetési támogatás megvonása után az MVSZ szorult helyzetbe került, elbocsátotta 30 alkalmazottját. Azóta 3-4 alkalmazottal, önkéntesek közreműködésével, javarészt a beszedett tagdíjakból működik. Éves költségvetése Patrubány Miklós szerint így is megközelíti a százmillió forintot.

A szervezet ténykedése a szűkös anyagiak mellett ma már egy havilap, egy internetes tévé üzemeltetése - arpadhir.hu - mellett jobbára könyvek, CD-k kiadására és politikai programok kidolgozására korlátozódik. (R. R.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.