Sokkoló színház nyugdíjasoknak

Egyedülálló bűnmegelőzési eszközt vet be a pápai rendőrkapitányság: a város országosan is ismert diákszínjátszó csoportja egy olyan színdarabbal járja majd a környékbeli falvakat, amellyel az ott élő nyugdíjasoknak mutatják be a trükkös lopások különböző elkövetési módszereit.

 

 

 

 

Színpadkép: egy bűnbanda tagjai kártyáznak. A dialógusból kiderül, hogy a Főnök, a Dumás meg a Zsugás évek óta trükkös lopásokból tartja fenn magát. Kártyázás közben mindegyikük eldicsekszik vele, hogy milyen módszerrel tudták eddig legbiztosabban becsapni nyugdíjas áldozataikat. Ki adománygyűjtőnek, ki rendőrnek, ki pedig mozgóárusnak adta ki magát, hogy aztán bejutva a kiszemelt idős ember lakásába, egy óvatlan pillanatban ellophassa az értékeket.

A következő jelenetben aztán a banda tagjai a szemünk előtt hajtanak végre egy bűntényt: földhivatali dolgozóknak adják ki magukat, akik egy idős asszonyhoz csöngetnek be azzal az ürüggyel, hogy fel kell mérniük a kertet. Amíg ketten a nyugdíjast kísérik, a banda harmadik tagja besurran a lakásba, és pénz után kutat. Az idős hölgy azonban gyanút fog, segítségért kiált, mire az egyik bűnöző leüti.

A fenti jelenetek abból a színdarabból valók, amelynek ősbemutatóját a napokban tartották Pápán egy bűnmegelőzési szakmai fórumon. A szerepeket a pápai Petőfi Sándor Gimnázium országosan is ismert Szeleburdiák színjátszó csoportjának középiskolásai formálták meg. A tervek szerint még ebben az évben számos Pápa környéki faluban előadják majd a darabot a helyi nyugdíjasoknak.

- Reményeink szerint a színdarab a hagyományos felvilágosító előadásoknál jóval mélyebb nyomot hagy majd az időskorú közönségben - mondja az ötletgazda Orsós Károly, a pápai rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. - Az egyes helyszíneken rendőr kollégáimmal együtt felvilágosító előadásokat is tartunk majd a trükkös lopásokról, de már most van egy fogadásom rá, hogy az én prezentációmra egy hónappal később egyetlen nyugdíjas sem fog emlékezni, míg a diákok színdarabja belevésődik majd a nézők emlékezetébe.

Az időskorúak sérelmére elkövetett, úgynevezett trükkös lopások száma Veszprém megyében folyamatosan emelkedik: 2005-ben 52 ilyen eset történt, tavaly már 76 ügyben indult nyomozás. A trükkös lopások lényege, hogy az elkövetők általában valamilyen hivatalos szerv képviselőjének adják ki magukat, akik egy kitalált ürüggyel bejutnak az egyedül élő nyugdíjas házába, majd a házigazda figyelmét elterelve ellopják az otthon tartott készpénzt, vagy egyéb értékeket. Veszprém megyében a trükkös lopások sértettjeinek kétharmada nő, az áldozatok 85 százaléka pedig elmúlt hetvenéves.

Orsós Károlytól megtudjuk, hogy az aprófalvakból álló pápai kistérség a megye egyik legveszélyeztetettebb területe, emiatt kidolgoztak egy komplex bűnmegelőzési mintaprogramot. Mivel ezt elsőként a közeli Kemenesszentpéteren vezetik be, a projektnek a Szent Péter esernyője nevet adták. Orsós szerint a program elemei - köztük egy korszerű tájékoztatási és jelzőrendszer kiépítése, a kortárs segítők bevonása a felvilágosításba, valamint a pápai diákszínjátszók előadása - valóságos védőernyőt teríthetnek a kemenesszentpéteri idősek fölé. A program egyébként a pápai önkormányzat különböző bűnmegelőzési pályázatokon elnyert támogatásával valósul meg.

Orsós Károly azt mondja, kezdetben bizonytalan volt abban, hogy hatásos lehet-e egy trükkös lopásokról szóló színdarab, ha azt diákok adják elő, ám a kész produkció meggyőzte, hogy "profikkal" van dolga. Az előadást hosszas előkészítő munka előzte meg, a darab megírásában a Szeleburdiák Színpad vezetőjén, Németh Ervinen kívül maguk a diákok is részt vettek.

- Tavaly nyáron a diákszínjátszó táborban rengeteg improvizációt készítettünk a témára, aztán a rendőrség útmutatója alapján kidolgoztuk a szituációkat és a dialógusokat - mondja Szakács Dániel, a Főnök szerepét játszó gimnazista. - Tudjuk, hogy az előadás egyes jelenetei sokkolón hathatnak az idős emberekre, de nem akarjuk őket megijeszteni, csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy nagyon könynyen áldozatokká válhatnak.

A Szeleburdiák színdarabja bevésõdik majd a nézõk emlékezetébe
A Szeleburdiák színdarabja bevésõdik majd a nézõk emlékezetébe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.