Folytatásos gyerekkrimi a világhálón

Alkalmanként ezer olvasója van annak a folytatásos bűnügyi gyerekregénynek, amelyet a világhálón jelentet meg hétről-hétre Nógrádi Gábor író. A szerző kísérletnek szánja a közlést, amely érdekes tapasztalatokat hozhat az internet és az olvasás kapcsolatáról.

A film- és rádiójáték-szerzőként, regényíróként egyaránt ismert, könyvkiadással is foglalkozó Nógrádi Marci öröksége címmel közli keddi és csütörtöki napokon gyerekregényét a folytasd.hu portálon. A mű jelenleg az ötödik résznél tart, és május végén ér a végére.

Főhőse, a tizenegy éves Marci arab apa és magyar anya gyereke, apai ágon hatalmas örökség várományosa, amelyet terroristák akarnak megkaparintani.

– Abból az olvasásszociológiai feltételezésből indultam ki, hogy aki már egyszer elolvas egy regényt, mert izgalmasnak találja, másikat is hajlandó lesz elolvasni – magyarázza a szerző, miért így adja közre művét. Szeretné kihasználni a kiskamaszok internet iránti érdeklődését az irodalom, az olvasás megszerettetésére. Kétféle nehézségi fokú szöveget jelentet meg a képernyőn: az egyik az alaptörténet, amelyben kijelölt részletekre kattintva tárul föl a másik, a jelenséget mélyebben föltáró szövegrész.

Az egyes fejezetek olvasása után három olyan kérdésre lehet felelni, amely a történet folytatására vonatkozik. Aki eltalálja a helyes választ, jutalmat kap, a játék végén pedig a nyertesek között egy százezer forintos, tetszés szerinti ajándékot sorsolnak ki. A gyerekek a szöveg végén megjegyzéseiket is beírhatják, innen derül ki, hogy sokan szüleikkel együtt követik a cselekményt.

„Anyukám is játszik, ő más választ jelölt be, kíváncsi vagyok, melyikünknek lesz igaza” – olvasható az egyik hozzászólásban. Más beírások között ilyeneket találni: „Jó a történet, de a helyes válasz nincs a szövegben. Ez azért már felháborító!” „Nagyon meglepett ez a fordulat és most már még jobban izgat a dolog, mi lesz a folytatás.”

„Nagyon jó, de hosszú! Lehetne kicsit rövidebb. De imádom olvasni, akármilyen hosszú.” „Muszáj volt Marci apukájának meghalnia? Nem lehet, hogy valami írói csodafordulattal mégiscsak élne?”

Az író előre elkészítette a teljes regény vázlatát, tudja a befejezést, de kész megváltoztatni, ha a beírásokból kiderül, a gyerekek „megfejtették”. A mostani kísérlet tapasztalatai alapján elképzelhető, hogy legközelebb a gyerekek motívumai alapján ír folytatásos regényt. Érdekes kérdés, vajon milyen fogadtatásra talál majd a könyvformában megjelenő Marci kalandjai a játék végezte után.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.