Újabb válságszelek Rómában

Egy hónappal a kormányválság után Romano Prodi sorsa ismét az afganisztáni katonai misszió meghosszabbításáról szóló szenátusi szavazástól függ. A vita ma/kedden kezdôdik: a baloldali szenátorok között egyre többen sürgetik a katonák hazahívását, és már az ellenzéki támogatás is bizonytalanná vált, amióta Prodi külpolitikájára Washington is megorrolt. Tudósítás Rómából

Februárban két kormánypárti szenátor ellenszavazata buktatta meg a külföldi katonai missziók újra-finanszírozásával együtt Prodit is. Az ázsiai országban erôsödô harcok miatt azonban az  Afganisztánból való hazatérést azóta már sokkal többen kérik a balközép soraiból, míg mások az 1.950 fôs olasz kontingens operatív feladatainak bôvítését szorgalmazzák, ami egyértelműen módosítaná az eddigi békefenntartói szerepkört.

Nem lesz még egy kormánybuktatás – hangoztatja Romano Prodi, aki biztos benne, hogy senki sem vállalja magára a napirenden szereplô törvénnyel az összes külföldi misszió beszüntetésének felelôségét, és az így hazahívandó közel 8.000 katona haragját (a fegyveres erôkével együtt).

Tény, hogy már megint lázas szavazatszámlálás folyik annál is inkább, mivel az eddig Itália hitelét szem előtt tartó ellenzék és vezére Silvio Berlusconi néhány nap óta a  kormánybuktatás gondolatával játszik, amióta kiderült, hogy Prodit már Washington sem támogatja. 

A szövetségeseket az olaszok túszmentő akciója háborította fel. A La Repubblica napilap Afganisztánban elrabolt újságírója, Daniele Mastrogiacomo kiszabadításáért Róma a tálibokkal tárgyalt, és rávette Hamid Karzai kabuli elnököt egy tucat börtönben levő tálib fegyveres szabadon engedésére.

Condoleeza Rice személyes követelt magyarázatot olasz kollégájától Massimo D’Alemától – az olaszoknak viszont az nem tetszett, hogy mindezt Washington nem csak a diplomáciai csatornákon, hanem a sajtón keresztül is közölte. Mintha befolyásolni akarná a szenátusi szavazást, és segíteni a jobbközépnek Prodi eltávolításában. Az olasz államfô Giorgio Napolitano a nemzetközi kötelezettségek tiszteletbentartására és felelôségteljes szavazásra szólította fel a parlamenti pártokat.

Eltávolították a római Képviselôház reprezentációs termébôl azt a XVIII. századi festményt, amely  a törökök ellen a gyôztes keresztények által vívott 1571-es lepantói csatát ábrázolta. Nem kívántuk megsérteni a muzulmán küldöttségek érzékenységét – szól az alsó ház hivatalos magyarázata. A képet egy szarvasvadászatot ábrázoló festménnyel helyettesítették.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.