Génpiszkált növényeket engedélyezett az unió, veszélyben a biogazdálkodás

Az Európai Bizottság engedélyezte a német Bayer gyógyszergyár és  vegyipari csoport által előállított két genetikailag módosított  repcefajta forgalmazását az unió tagországaiban a következő tíz  évben.

Az engedély két gm-repcefajta, a glufozinát-ammónium toleráns Ms8 és az Rf3, illetve ezek hibridjeinek a felhasználására  vonatkozik, de csak ipari céllal - azaz egyebek mellett csak  takarmányként.
Az engedély a gm-repce köztermesztésére nem vonatkozik.

A kérdést első körben a miniszterek tanácsa vitatta meg, mivel  azonban három hónap elteltével sem tudtak megállapodni, az EU  szavazási szabályai értelmében az  Európai Bizottság döntött a kérdésben.

Az európai parlamenti képviselők csütörtökön szavaznak arról, hogy az új EU szabályok megengedjék-e a génmódosított szervezeteteket a bioélelmiszerekben. A Magyar Természetvédők Szövetsége közleményben szólítja fel a magyar európai parlamenti képviselőket, védjék meg a biogazdálkodást a génmódosított növényektől.

Miközben jelenleg a biogazdálkodásban tilos a génmódosított növények alkalmazása, a tervezett szabályozás megengedné a génszennyezést, és semmiféle intézkedést nem tartalmaz, hogy megakadályozza a biogazdaságok elszennyezését – érvel a zöldszervezet.

Az emberek azért vásárolják a minősített bioélelmiszereket, mert bizonyosak benne, hogy azok garantáltan nem tartalmaznak semennyi génmódosított összetevőt. Ha a bioélelmiszerek termelésébe beengednénk a génmódosított növényeket, az azt jelentené, hogy elfogadjuk azt, hogy az óriáscégek beszennyezzék az ételünket, és ők döntsenek arról, mit eszünk – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

(forrás: MTI, NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.