A bécsi rendőrség nem kergetné el a koldusokat

Sokszor nyelvtudásuk csak a kéregetés legnélkülözhetetlenebb szavaira korlátozódik: ahogyan nyílt a határ, úgy szoktak ide elsősorban Romániából és Bulgáriából a koldusok. Bécsi tudósítónk jelenti

Aki hosszú idő után először jár Bécsben, meglepődhet – a helybeliek lassan kénytelenek megszokni: forgalmasabb utcasarkokon, metróállomások kijáratánál, nagyáruházak előtt egy ideje itt is  koldusok próbálják összeszedni a betevő falatra valót.

A bécsi Néppárt most a puszta jelenlétük ellen is hadjáratot tervez, s a lakosság védelmére hivatkozva betiltaná a kéregetés minden formáját. A zaklatás eddig is törvénybe ütközött: Bécsben és Grazban a rendőrség eljárást indíthat, ha valaki agresszíven, a járókelőket molesztálva, avagy bandákba tömörülve kéreget. A kiróható bírság felső határa 700 euró – ám a gyakorlatban 150 erurónál magasabb összeg megfizetését e még senkitől sem követelték – s így is kétesélyes, vajon a pénz behajtható –e. Tavaly  Bécsben 577 eset végződött feljelentéssel – jó tízszer annyi, mint az EU bővítése előtti utolsó évben, 2003-ban.

A koldusok kitiltása az osztrák fővárosból nem csak a humanitárius szervezeteket háborítja fel, a rendőrség sem híve ennek a megoldásnak. Egy ilyen rendelkezés betartatása önmagában is alig megoldható feladatot róna a végrehajtó szervekre - hangzik a kevésbé fontos érv.

 A lényegesebb kifogás, hogy egy ilyen előírás érintene olyan csoportokat is, amelyek nem feltétlenül sorolhatók a koldusok közé: hajléktalanok, vagy punkok nem egyszer kérnek egy-egy szál cigarettát a járókelőktől. A rendelet aligha tenne különbséget kéregető és kéregető között, így kriminalizálna olyanokat is, akiknek a bűnözéshez semmi közük. Másrészt sokakat kényszerítene illegalitásba, s ki tudja, hányan kötnének ki a bűnözésnél.

A tartományi fővárosok eltérő módszereket választanak a probléma megoldására. Linzben kőkeményen bírságolnak: az ürügy, hogy minden "gyűjtő tevékenység" bejelentés köteles. A bécsi magisztrátus elsősorban a román és bolgár gyermekek utcára küldését próbálja megakadályozni, s ennek érdekében együttműködik az érintett települések hatóságaival.

Tudható, melyek azok a romániai és bulgáriai falvak és városok, ahonnan a legtöbb koldus csoport érkezik. Az együttműködést hatékonynak ítélik: a legtöbb szóba jöhető fiatalkorút otthon tartják, így a bandák és családok nem használhatják ki őket. Graz koldusainak jó része Kelet-Szlovákiából érkezik: értük egy helyi pap indított érdekes programot. Az érintett településen – Hosticeben  -  olyan ipari tevékenységet szervez, amely a koldulásra kényszerülőknek keresetet nyújt, a termékeket pedig Grazban értékesítik.

A sikeres projektek ötletgazdái és kivitelezői nem értenek egyet a tilalmi tervekkel. Utóbbiak nem oldják meg a problémát, márpedig inkább erre kellene az erőt összpontosítani. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.