A Nyugat-Balkán nem terhelné meg az EU-t

Sem Horvátország, sem a Nyugat-Balkán országainak csatlakozása nem eredményezné az EU felzárkóztatási politikájának gyengülését, a politikai és gazdasági előnyök pedig egyértelműek. Magyarország csak nyerhet az újabb bővítéssel - véli egy EP-jelentés. Brüsszeli tudósításunk

A szintén tagjelölt Törökország csatlakozásával kapcsolatos lehetséges hatások viszont külön elemzést igényelnek – rögzíti az Európai Parlament regionális fejlesztési bizottságában hétfőn elfogadott dokumentum. Harangozó Gábor (MSZP) társ-jelentéstevő úgy véli: a további bővítéssel az unió, és különösen Magyarország csak nyerhet. Szerinte tisztán kell azonban látni, hogy az egyidejű nagy bővítésnek nincs semmi realitása.

Ez komoly kihívást jelentene, 150 millió eurós költséggel járna, s több kedvezményezett térség, így magyar régiók is elveszítenék támogatási jogosultságukat. Törökország azért ad okot az aggodalomra, mert csatlakozásával 20%-kal nőne az EU területe, 16%-kal a népessége, míg az egy főre eső GDP 10%-os csökkenésével az európai kohéziós politika teljesen új méreteket öltene. Ilyen nagy és szegény ország felzárkóztatására még soha nem volt példa.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.