Gorkáék nem támogatják sem a Fidesz, sem az MVSZ népszavazását

Az Új Demokratikus Koalíció (ÚDK) véleménye szerint nincs szükség sem a Fidesz, sem pedig a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által kezdeményezett népszavazásokra - jelentették ki a párt ügyvivői a Parlament előtt tartott hétfői sajtótájékoztatójukon.

A Fidesz által kezdeményezett népszavazást nem kell megtartani, mert a tervezett kérdések - a kórház-privatizációt kivéve -, nem erre a célra valók - mondta Bégány Attila, hozzátéve, a népszavazás intézménye mára pártkampánnyá silányult. A párt másik ügyvivője, Gorka Sebestyén közölte: támogatják a határon túli magyarok kettős állampolgárságát, de erről az országgyűlésnek kell döntenie, és "nem szabad népszavazássá silányítania" a kérdést a Magyarok Világszövetségének.

Pártjuk véleménye szerint a belpolitikai béke szükséges feltétele a határon túli magyarok kettős állampolgárságának biztosítása, de emlékeztetett arra, hogy ez ügyben a 2004. december 5-i népszavazáson már véleményt mondtak a kérdésről az emberek. "Nem szabad még egy népszavazást elveszíteni" - tette hozzá.

Molnár Tamás azt mondta: támogatnak egy nyitott energiapolitikát, és üdvözlik, hogy Magyarország kiáll az Európai Uniós "Nabucco" és az orosz "Kék áramlat" gázvezeték mellett is, de azt szeretnék, ha az országon áthaladó gázvezetékbe a makói gázmezőt is bekapcsolnák.

A március elején alakult párt ügyvivői kijelentették: a gyülekezési törvénymódosításról szóló öt párti egyeztetésre hívják meg az Új Demokratikus Koalíciót, hogy a tárgyalásokon a tüntetők politikai és jogi képviselete is megjelenjen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.