Megtudhatjuk, mennyit keres az új Gyurcsány-stáb

Kérésre közölnie kell a Miniszterelnöki Hivatalnak (MeH) a Gyurcsány Ferencet segítő stáb tagjainak fizetését - válaszolta néhány napja Péterfalvi Attila az Origo megkeresésére. A portál azért fordult az adatvédelmi biztoshoz, mert a MeH többszöri kérésre sem adott tájékoztatást az üzleti szférából érkezett PR-szakértők és az új kormányszóvivő juttatásairól.

A Kormányszóvivői Iroda - elismerve, hogy az adatvédelmi törvény szerint nyilvánosak ezek az adatok - a juttatások közzétételét az elektronikus információszabadságról szóló törvényre hivatkozva tagadta meg, azt állítva, hogy a MeH munkatársainak illetményére vonatkozó adat személyes adatnak minősül, így nem hozható nyilvánosságra. Péterfalvi szerint a kancellária tévesen értelmezi a törvényt.

Lapunk úgy tudja: a MeH új munkatársainak fizetését szoros jogszabályi kötöttségekkel lehet megállapítani. Köztisztviselőként a 36 ezer forintos illetményalap megszabott szorzójával állapítható meg a jövedelmük, amely legfeljebb havi bruttó 500 ezer forint lehet, de ezt nyelvpótlék, számos juttatás egészíti ki. Arról, hogy egy multinacionális cégnél jól fizetett állást miért cserélik fel a közszolgák jóval szerényebb járandóságára, a témában jártas szakemberek lapunknak azt mondták: motiváció, hogy az új álláshoz szinte automatikusan párosuló kapcsolati rendszerre tehetnek szert, amit később - visszatérve az üzleti életbe - kamatoztathatnak. Az üzleti szférában ugyan jól megfizetik a vezető szakembereket, de ezért igen sokat kell dolgozniuk, és az eredmények függvényében lényegében bármikor utcára kerülhetnek. Igaz, ez nincs másként a kormányzati adminisztrációban sem - legalábbis ezeken a posztokon. (K. J. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.