Miért "zaklat" az NBH újságírókat?

A volt titokminiszter szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal megfélemlíti az újságírókat, konkrétan a Magyar Nemzet munkatársait, a kormányszóvivői iroda állítja: nem kell "túl nagy feneket keríteni a dolognak".

Az újságírók csak a dolgukat tették, amikor egy nemzetbiztonsági védelem alatt álló személyről kérdezősködtek, és a titkosszolgálat ugyanígy járt el: ellenőrizte, hogy valóban egy újság munkatársai kutakodtak-e Szilvásy György kancelláriaminiszter lesencefalui építkezésénél. Nem kell tehát "túl nagy feneket keríteni a dolognak" - szögezte le tegnapi közleményében a kormányszóvivői iroda. Ezzel Demeter Ervin fideszes képviselőnek válaszoltak, aki szombaton arra kért magyarázatot, hogy "miért próbálja megfélemlíteni az újságírókat" a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH). A volt titokminiszter szerint a Magyar Nemzet munkatársait Szilvásy kezdeményezésére "vegzálták", és ehhez az NBH egyik főigazgatója is asszisztált.

A jobboldali napilap pénteki számában közzétette: miután munkatársai Lesencefalun a "festői könyezetben" folyó "luxusberuházásról" igyekeztek tájékozódni, hogy a vezető kormánytisztviselők vagyonosodását ténylegesen is kontrollálják, egyikük lakásán megjelentek az NBH emberei, és azt firtatták, hogy mit kerestek a Veszprém megyei zsákfaluban. A kérdezősködés okaként azt jelölték volna meg, hogy a környéken "több furcsa eset, betörés és más bűncselekmény" történt. A lap állítja, hogy a két férfi azt is firtatta, hogy az újságírónak "mennyire biztos az állása a Magyar Nemzetnél".

Az NBH már szombaton közölte, hogy "nem történt művelet, nem volt zaklatás", és a cikkben idézett párbeszédek sem hangzottak el. A látogatásra csupán azért került sor, mert Szilvásy jelezte: a faluban ismeretlenek arról kérdezősködtek, hogy milyen időközönként, kiknek a társaságában jelenik meg a településen, és ott kikkel érintkezik. A kancelláriát vezető miniszter nemzetbiztonsági védelem alatt áll, ezért a titkosszolgálatnak vizsgálnia kellett a történteket, és a rendszám alapján jutottak el az egyik újságíróhoz - derül ki a közleményből. Megerősítették azt is, hogy a térségben a lap munkatársainak látogatása után többen magukat újságírónak kiadva próbáltak meg - közelebbről nem meghatározott - bűncselekményt elkövetni, ismeretlenek pedig betörtek a helyi polgármesteri hivatalba. A titkosszolgálatnál úgy látják, hogy az újságírókkal folytatott beszélgetés után a vizsgálatot "megnyugtatóan" lezárhatják.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Eötvös Pál szerint az a valódi kérdés, hogy mi történt, mert a sajtóban megjelent információk alapján az eseményeknek két olvasata van - mondta kérdésünkre. Ha a helybelieknek jó okuk volt feltételezni, hogy a kistelepülésen kíváncsiskodó idegenek rosszban sántikálhatnak, és a miniszter személyét érintő kérdések megalapozottan kelthették fel a gyanakvásukat - fogalmazott az elnök -, jól tették, hogy feljegyezték a rendszámot, és tájékoztatták Szilvásyt. Ebben az esetben az NBH csak a dolgát tette, azaz megalapozatlan a titkosszolgálat elleni támadás.

De ha a Magyar Nemzet verziója igaz, és a lap munkatársai csupán egy építkezésről kívántak tájékozódni, más a helyzet - véli Eötvös, aki különösen aggályosnak tartaná, ha egy közhatalmat gyakorló szerv emberei bármilyen módon nyomást gyakorolnának a sajtóra. Ebben az esetben szerinte Szilvásynak és a titkosszolgálatnak is le kell vonnia a megfelelő következtetéseket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.