Magyar műsor a brüsszeli ünnepségeken

Szüretelő magyarok, szaunázó finnek, étkező görögök: harmincezer kilométert utaztak közúton, 15 ezret repülőgépen, míg az EU tizenkilenc országában felvették azt az anyagot, amelynek egy részét a szombat esti, brüsszeli évfordulós ünnepségek résztvevői, köztük II. Albert belga király, Guy Verhofstadt kormányfő, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnök láthatott. Hogy kik is?

Egy magyar tévés házaspár, Szederkényi Olga riporter és Tobolik Zoltán operatőr, akik Európa első, HD-csúcstechnológiával dolgozó műsorszolgáltatója, a belgiumi székhelyű Euro1080 számára készítettek műsort. – Folyamatosan dolgoztunk és utaztunk, szinte minden nap más városban aludtunk. Egyik kezemmel a szlovákiai útikönyvet tartottam, a másikban már a telefont, amellyel a cseh utat szerveztem le – mondja Szederkényi Olga.

A berlini csúcs számos résztvevője először Európa fővárosába utazott, hogy megünnepelje az integráció ötvenedik évfordulóját. – Évszázadokon keresztül az európai népek egymás mellett éltek. Csak a római szerződés óta élünk együtt – fogalmazott Vaira Vike-Freiberga lett államfő, akinek országa nemrég még a Szovjetúnió részét alkotta. Az egyetlen Európán kívüli felszólaló, Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász úgy vélte: a világnak erősebb EU-ra van szüksége, például az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A kivilágított Atomiumnál, a belga főváros egyik jelképénél szombat este megakoncertet tartottak, a többi közt a Scorpions rockzenekar részvételével.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.