Ideges ember ne legyen miniszter

Azért nem volt nagyobb gazdademonstráció immár két éve, mert állandó a párbeszéd a tárca és a gazdaszervezetek között - mondta a Népszabadság szegedi tudósítójának adott interjújában Gráf József agrárminiszter.

- Keltett némi meglepetést, hogy elfogadta a Magosz meghívását, és részt vett a Fideszhez közel álló gazdaszervezet hódmezővásárhelyi kongresszusán.

- Lehet, hogy volt, aki meglepődött. Meghívtak, és nekem úgy természetes, hogy eljöttem és elmondtam a véleményemet.

- Milyen visszhangokat hallott?

- Jókat. A gazdák jó néven vették, hogy eljött a miniszter, de nekem is nagyon sok tapasztalatot adott, hogy itt voltam, és hallgattam, mit mondanak. Sosem rejtem véka alá: nem azért megyek el egy rendezvényre, hogy ott mindenkivel egyetértsek, hanem azért, hogy elmondhassam, mit gondolok, és meghallgassam, mit gondolnak mások.

- MSZP-szimpatizánsoktól hallottam: nem jó, ha egy szocialista kormánytagot megtapsolnak a Magosz kongresszusán, és azzal hízelegnek neki, hogy ő a kivétel az "új arisztokraták" kormányában.

- Nem hiszem, hogy kivétel lennék, de az én területem speciális. Nem lehet az oktatással vagy az egészségüggyel összehasonlítani, mert mi sokkal jobban egymásra vagyunk utalva. Én - talán tudják is sokan - gazdálkodó vagyok hoszszú ideje, azt a nyelvet beszélem, amit a gazdák, ezért értik is, amit mondok. A gazdálkodók jó néven veszik az őszinte, praktikus paraszti beszédet. Nem szoktam mellébeszélni, megmondom, amit gondolok, de azt is elfogadom, ha más másként gondolja.

- Noha elhangzanak éles politikai nyilatkozatok, 2005 tavasza óta nem volt igazán nagy gazdademonstráció. Ezt minek tulajdonítja?

- Annak, hogy beszélő viszonyban vagyunk egymással. Probléma van éppen elég, de keressük a megoldásokat.

- Meg is találják?

- Többnyire igen. Itt van például a kukoricaintervenció ügye: teljesen egyformán gondolkodunk róla. Ki kell tolni a megszüntetését, ameddig csak lehet. A gazdák tudják, hogy én harcolok ezért, nem is eredménytelenül. Hasonló kérdés a támogatások kiegyenlítése: kapjon a magyar gazda is minél előbb annyit, mint a régi tagországok gazdái. Harcolok az ellen, ha meg akar büntetni bennünket az unió. Nekem természetes, hogy megteszem, amit tudok. Cserébe viszont elfogadják, hogy nem tudok mindent megoldani.

- Rosszulesik ezek után, amikor szidják a kormányt?

- Ideges vagy rosszul reagáló ember ne vállaljon miniszterséget. Türelemmel kell lenni, minden véleményt végighallgatni. Nekem nem szópárbajban, hanem az intézkedéseimmel kell bizonyítanom, hogy a gazdálkodók érdekeit szolgálom. Az, hogy elfogadtak a kongresszuson, sőt, meg is tapsoltak, mutatja, hogy vannak közös dolgaink, és jó, hogy van párbeszéd.

- Önt az MSZP kongresszusán a pártelnökség tagjává választották. Az MSZP főképpen urbánus párt - hogyan hat az ön szemlélete a többi elnökségi tagra?

- Nemcsak az MSZP, hanem általában a szociáldemokrata pártok városiasak; kevés a kötődésük a vidékhez. Ez nem jól van így, mert egy baloldali értékrendet valló pártnak nagyon fontos kell legyen a vidéki lakosság is. Mindig szakminiszter akartam maradni, a nagypolitikába minél kevesebbet beleavatkozni. Nem azért vállaltam az elnökségi tagságot, mert nincs elég dolgom anélkül is, hanem hogy a szemléleten próbáljak egy kicsit változtatni a politikai vezetőségben is. Legyen egyértelmű: nincs vidék nélküli meg falu nélküli Magyarország, ahogyan lehet néha hallani. A vidéken élők ugyanolyan fontosak, mint a nagyvárosiak.

- Tud ebben hatni másokra?

- Úgy tapasztalom, igen. Sok barátom van a Magoszban, a MOSZ-ban és az Agrárkamarában, és látom, hogyan változik a véleményük - bízom benne, hogy gyakran az én hatásomra.

- Volt egy politikaivá lett szakmai vita a legutóbbi EU-csúcs előtt: teljesíthető-e 2020-ig a bioenergia arányának 20 százalékra való növelése. A miniszterelnök azt mondta, hiába ígérné meg, Magyarország úgysem tudná ezt teljesíteni.

- Neki sem a szándék ellen volt kifogása, hanem attól tartott, hogy túl nagyok lesznek a költségek, és az erre vonatkozó ígéret betartása olyan nagy terheket ró az országra, hogy veszélybe kerül a konvergenciaprogram.

- Önnek erről mi a véleménye?

- Most már könnyebb véleményt mondani, mert a csúcsértekezlet után sokkal tisztább a kép. Több részletet ismerünk, így azt mondhatom, hogy a kívánt fejlesztések költségét tudjuk vállalni.

- A kukoricaintervenció megszüntetése ügyében mit jelent a döntés elhalasztása?

- Azt, hogy az Európai Bizottság nem tudta az akaratát keresztülvinni velünk szemben, mert több ország képviselője megértette a szempontjainkat, és mellém állt a vitában. Az unióban most már látják, hogy nem akkora probléma ez, mint amekkorát csináltak belőle az első időszakban. Ma már Magyarország az egyetlen igazi kedvezményezettje az intervenciónak, és az egykori kilencmillió tonnás készlet itt is négymillióra csökkent. Sikerült a miniszterkollégáimat meggyőzni, hogy mi is pontosan tudjuk: az intervenció hosszú távon nem tartható fenn. De nem lehet egy országgal megtenni, hogy egyik pillanatról a másikra, felkészülési lehetőséget sem hagyva, nehéz helyzetbe hozzák. Szolidaritást kértem Magyarországnak, és ezt megértették annyian, hogy el lehetett halasztani a döntést.

- Kívülről jó nagy káosznak látszik a bioenergia-helyzet. Itt annyi vállalkozás akar biodízelt meg bioetanolt termelni, hogy erre elegendő alapanyag talán egész Európában sem terem. Ön átlátja, melyik szándék komoly, melyik nem?

- Túlzás lenne azt mondani, hogy mindent teljesen tisztán látok. Az azonban biztos, hogy néhány nagy tapasztalattal rendelkező nemzetközi cég, amely már több feldolgozót épített szerte a világban, biztosítékot jelent arra, hogy ezek a rendszerek itt is működni fognak. Alapanyagot pedig tudunk termelni.

- Biztos-e abban, hogy a kisebb termelőknek is lesz ebből hasznuk?

- Igen, mert ez mindenkinek hosszú távú, stabil piacot jelent. Ezen kívül sikerült elérni az Európai Unióban, hogy az új tagországok gazdái ugyanannyi támogatást, hektáronként 45 eurót kapjanak az energianövények termesztésére, mint a régi tagállamok gazdái. Ha még szövetkezni is fognak a magyar alapanyag-termelők, akkor egészen jó pozícióik lesznek.

- Bízik-e abban, hogy enyhül az éles politikai szembenállás az országban? Hogy az a párbeszédre kész politikai magatartás, amelyet ön képvisel, másutt is teret kap?

- Nagyon remélem, bár valóban eltér az országos helyzettől, hogy az agrárgazdaságban folyamatos a párbeszéd. Én ezentúl is mindent megteszek azért, hogy normalizálódjanak a viszonyok.

- Rövid időn belül másodszor jár a Fidesz és a Magosz fellegvárának számító Hódmezővásárhelyen. Tudja már, mikor jön legközelebb?

- Áprilisban, az állattenyésztési napok megnyitójára. Idén is én fogom megnyitni a seregszemlét. Nekünk, állattenyésztőknek az a legnagyobb ünnepünk.

\'Mi sokkal jobban egymásra vagyunk utalva\'
\'Mi sokkal jobban egymásra vagyunk utalva\'
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.