Hiányzik az útiköltség fedezete - nem ezek a gyerekek választották sorsukat

Az Angyalfa Alapítvány áprilisban harminc gyermeket vinne el a Marcal mellé egy hétvégére. Mindannyian nehézségekkel küzdenek, mert családjuk csonka: valamelyik szülő börtönben van. Kaposvárról 19 gyermek jelentkezett, hogy szeretne velük tartani, de a táborozás költségvetéséből nem tudják az útiköltségüket Budapestig sem kifizetni. Sajnos ezen a tavaszon az Alapítvány nem tudja már ezt a plusz költséget vállalni - mondta el a NOL-nak az Angyalfa vezetője.

A 19 gyermek vonatjegye Kaposvárról Budapestig és vissza közel 35 ezer forint. Adományozók segítségét kérik, hogy a fiatalok elmehessenek velük a táborba. Olvasóink segítségét a gyermekek nevében is köszönik.
Telefon: 06-20-824-69-07 angyalfa@vipmail.hu;
Angyalfa Alapítvány Kadlecsik Zoltán


Számlaszám:11600006-00000000-11626495 (Erste Bank)

Az Angyalfa Alapítvány a Magyar Testvéri Börtöntársasággal együtt országos méretekben támogatja a börtönbe került családfenntartók gyerekeit.

Kadlecsik Zoltán evangélikus teológus, az Angyalfa Alapítbvány kuratóriumának elnöke  a NOL-nak elmondta: évek óta rendszeresen szerveznek üdüléseket, karácsonykor pedig sok száz ajándékcsomagot juttatnak el a valamelyik szülő börtönbe kerülése miatt nehéz helyzetben lévő gyerekeknek. Az ország büntetésvégrehajtási intézetekben 15 ezernél több elítéltet tartanak fogva, és ha átlagosan három gyerekkel számolunk, 45-50 ezer gyereket érint ez a probléma.

Az Angyalfa általában pályázatokból és adományokból fedezi költségeit. 2006-ban nem jutottak pályázati forrásokhoz, mégis minden korábbinál több, 1020 ajándékcsomagot készítettek és postáztak a  karácsony előtti napokban.

Béke és megértés legalább egy rövid időre

Az Angyalfa honlapján ez olvasható: "Olyan programokat és légkört kívánunk nyújtani, mely a családi viharok és a társadalmi megkülönböztetés okozta sérüléseket egy ideig el tudja felejteni, békét és megértést kínál egy rövid időre, főleg karácsony idején. Újra és újra kísérletet teszünk arra, hogy ezek a gyerekek a jövőben képesek legyenek szembenézni saját múltjukkal, melyet nem ők választottak és melyben a boldogság csak egy mesebeli történet "happy end"-je volt."

Tavaszi és őszi táborok

Az alapítvány évente kétszer táboroztat is alkalmanként 20-25 érintett (10 és 15 év közötti korosztályból kiválasztott) gyermeket. Jártak már Piliscsabán, Pilisszentkereszten, Zánkán, Balatonszemesen is. Ezekbe  a táborokba évekig visszajárnak a gyerekek. Némelyikük igazi "nehéz eset", a körülmények, amelyek között nevelkednek, a neveltetésük, az ingerszegény környezet hatására "rosszak" - de kivétel nélkül nagyon vágynak a szeretetre és nagyon hálásak, ha megkapják - mondta Kadlecsik Zoltán.

Angyalfa programok világszerte

A Magyar Testvéri Börtöntársaság börtönmissziós tevékenysége és az Angyalfa Alapítvány munkája jól bevált nemzetközi mintákat követ. Az "angyalfa" programok (Angel Tree) külföldön is szorosan kapcsolódnak a testvéri börtöntársaságok (Prison Fellowship) tevékenységéhez. Az angyalfa-programok közös jellemzője, hogy alkalmankénti ajándékozással, táboroztatással vagy folyamatos segítő tevékenységgel a fogva tartottak gyerekeinek taplon maradását, és lehetőség szerint egészséges fejlődését segítik.

Kadlecsik Zoltán programjuk lényegét úgy összegezte: gyakran a gyermek az egyetlen igazi kapocs a börtönbe került családtag és  akint maradottak között. Ha a gyerek támogatásban részesül, amíg a szülő ismét visszatérhet, sokkal nagyobb esélye lesz annak, hogy egyáltalán lesz hová visszatérni és kísérletet tenni a megkapaszkodásra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.