Tűzszünet az etióp hadsereg és a szomáliai törzsi vezetők között

A Mogadishut ellenőrzésük alatt tartó szomáliai törzsi pénteki vezetők bejelentése szerint haderőik tűzszünetet kötöttek a fővárosba vezényelt etióp hadsereggel.

A helyi lakosok szerint azonban továbbra is harcok folynak Mogadishuban. Ennek egyik következménye, hogy a lázadók lelőttek egy nagy teherszállító repülőgépet, amely a szomáliai kormány megbízásából egy fehérorosz cég, a Transzaviaekszport működtetett.

A fedélzetén az ugandai békefenntartók szerint 11 személy utazott, sorsukról még semmit sem közöltek. A kormány szóvivője szerint három rakéta is célba vette a főváros nemzetközi repülőteréről felszálló gépet, s az egyik eltalálta. Az Iljusin-76-os gép Mogadishutól 16 kilométerre északra zuhant le. Ez a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőgépe.

A rendőrség a rakétatámadás nyomán letartóztatásokat kezdett a repülőtér környékén.

A tűzszünet hírét Ugas Abdi dahir Mohamed, a Hawije klán vezetője közölte a mogadishui sajtóval. Elmondta, hogy a megállapodás értelmében az etiópok táboraikban maradnak, és nem vesznek részt a szomáliai hadsereg katonai akcióiban; ebben az esetben a Hawije klán is tiszteletben tartja a fegyvernyugvást.

Pénteken reggel nem lehetett lövöldözést hallani Mogadishuban, ahol szerdán és csütörtökön nehéztüzérséggel vívott harcok dúltak a lázadó törzsi fegyveresek és az etióp hadsereg által támogatott szomáliai kormányerők között. Később azonban helyi lakosok arról számoltak be, hogy kiújultak a harcok, és a legsúlyosabb összecsapások a szomáliai hadsereg egyik központi bázisa környékén zajlanak. A szemtanúk szerint a tűzpárbajba ismét beavatkoztak az etióp hadsereg harckocsijai.

Estefelé elcsendesültek a harcok, már csak szórványos lövöldözés hallatszott a volt védelmi minisztérium környékéről, a déli városrészből. Veszteségadatokat egyik fél sem közölt.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.