Napkollektor a panelon

Egy nappal a kivitelezőkkel kötött hatvanmilliós szerződés aláírása előtt Temesvári István közös képviselő öt különböző árnyalatú papírcsíkkal a kezében megállt a lift előtt, és a hazatérő lakóktól azt kérdezte, milyen színű panelházban szeretnének lakni.

Az előző hetekben ugyan számos lakógyűlést tartottak az ötvenöt lakásos épület korszerűsítéséről, de a színezésről valahogy nem született döntés. A vita megakadt a lakásonként jutó több mint egymilliós költségnél, a hiteleknél és a munkálatok okozta kényelmetlenségeknél. Augusztus végén azonban már nem várhatott tovább a döntés, így a kilencediken lakó képviselő rögtönzött felmérést készített a lift előtt. Egy óra után a középbarna árnyalathoz húzott strigulák száma magasan meghaladta a pasztellzöldre és a világossárgára adott voksokét - Temesvári István lezártnak tekintette a kérdést. Így lett középbarna a miskolci Szentgyörgy utca 1. szám alatti tízemeletes panelház színe.

Az Avas lakótelep legforgalmasabb kereszteződésében álló barna épület néhány hete messziről kitűnik az egyenszürke betonrengetegből. A színes nemesvakolat persze már csak a végeredményt mutatja. A házgyári épületet korábban ötcentis nikecell lapokkal borították be kívülről. A huzatos házgyári ablakokat modern, műanyag nyílászárókra cserélték. A radiátorok elzárószelepeket és hőegységszámlálót kaptak, így minden helyiségben szabályozhatóvá és mérhetővé vált a fűtés. Igaz, ez utóbbihoz egy átfolyó csővezetéket is be kellett építeni, ami miatt az összes lakás összes helyiségének padlóját és mennyezetét át kellett fúrni. A gépek zúgását két és fél hónapon át hallgatta az egész ház. Temesvári képviselő folyamatosan szervezte, mikor, kinek kell otthon lennie, ehhez mindennap új hirdetményt függesztett ki a bejárati ajtóra, mígnem a nyílászárót cserélő munkások le nem szerelték az ajtót. A helyére betett műanyag ajtó viszont túl új és szép volt ahhoz, hogy ráragasszon.

A Szentgyörgy utca 1. szám alatti társasház felújítása 60 millió 150 ezer forintba került. A költség harmadát a Panel plusz néven meghirdetett programban az állam, másik harmadát a miskolci önkormányzat állta. A fennmaradó húszmillión a lakók osztoztak, akik hatvanhavi hitelt vettek fel a felújításra. Temesvári István hatvannégy négyzetméteres lakására hatezernyolcszáz forint havi törlesztőrészlet jut, de a távfűtésért máris kilencezer forinttal kevesebbet fizet, lakásának fűtési költségei ugyanis a beruházásnak köszönhetően 29 ezer forintról 20 ezerre csökkentek.

A városi ingatlankezelő adatai szerint Miskolc több mint hetvenezer lakásának több mint a fele iparosított technológiával készült, ezek döntő többsége távfűtéssel ellátott panel. A borsodi megyeszékhelyen tizenhat lakótelep található, közülük csupán az Avas betonrengetege egy Salgótarján méretű város népességét rejti.

Miskolc látképe a múlt évben jelentősen megváltozott, a szürke betonépületek sorát sárga, zöld és fehér házak törik meg, helyenként egész városrészek színesedtek meg. A korszerűsítést harmadik éve Tompa Sándor országgyűlési és önkormányzati képviselő koordinálja, akit a városi szleng újabban csupán "panelbiztosként" emleget.

- Miskolcon eleinte érdektelenség fogadta a pályázati lehetőségeket, 2002 és 2004 között alig 1100 lakást korszerűsítettek az akkori Széchenyi-terv keretében, 2005-ben viszont már 70 társasház 2854 lakása nyert támogatást, tavaly pedig 104 épület 5353 lakására nyújtottak be pályázatot - összegzi a képviselő. - Tavaly Miskolcon 2 milliárd 224 millió forintot költöttek a panelházak szigetelésére, az idén 5 milliárd 748 millióval folytatódhat a program, bár a kifizetések ütemezéséről még nincs döntés.

A képviselő tapasztalatai szerint ahogy a modernizált, színes paneltömbök felbukkannak a város különböző pontjain, úgy nő a társasházak pályázati kedve. Eleinte számos lakó vonakodott a hitelfelvételtől, még arra is akadt példa, hogy egyes tiltakozók helyett a társasház vette fel a hitelt, és ennek összegét az illető lakására terhelték jelzálogként. Az első beruházások sikere, a csökkenő rezsiköltség és az ingatlanok növekvő értéke azonban eloszlatta a kételyeket. A korai pályázók között akadt néhány épület, amely a fűtés-korszerűsítést nem kérte, csupán a hőszigetelést végezték el, ezekben a lakásokban ezen a télen a képviselő szerint átlag huszonnyolc fokos hőmérséklet volt, és utólag készülnek a radiátorok elzárószelepeinek beszerelésére. A városban ma már három, pályázatírásra szakosodott vállalkozás állítja össze a társasházak anyagait. Felújításra váró panelházból van bőven, Tompa Sándor számításai szerint még legalább tíz évre lenne szükség a teljes miskolci panelállomány korszerűsítéséhez. Az idén azonban változnak a feltételek, mert a jövőben már csak uniós pályázatok jöhetnek szóba, ott pedig egy pályázatnak legalább ezerötszáz lakást kell összefognia. Miskolcon pedig sokszor hatvan-nyolcvan lakás tulajdonosainak beleegyezését sem volt könnyű megszerezni.

A Szentgyörgy utca 1. szám alatti, barnára színeződött panelház bejáratán ma számos cetli lóg. Kiragasztóik eladó lakást keresnek az épületben. Temesvári István szerint az ingatlanpiac így reagál a beruházásra. És azt sokan még nem is tudják, hogy az épület tetejére tavasszal - referenciaberuházásként - napkollektorokat telepít egy vállalkozás, és akkor tavasztól őszig saját fűtésű meleg vizet használ majd az egész panelház.

Nem csak a szín változott
Nem csak a szín változott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.