Az olcsó húsvéti sonkának is híg a leve
Bőséges húskínálatból válogathatnak a fogyasztók a mostanában kezdődő húsvéti élelmiszer-akciók keretében. A Hússzövetség szerint a hagyományos parasztsonka kilójának 1150, a füstölt, kötözött lapocka kilójának 925, a füstölt, főtt kötözött lapocka kilójának pedig 700 forint körül lehet az - iparágadatok alapján képzett - átlagára. Berczik Attila, a szövetség ügyvezető titkára elmondta: ha ennél 20-30 százalékkal olcsóbban kínálja valaki a szóban forgó termékeket, akkor valamilyen turpisságra gyanakodhat a vásárló. Hogy pontosan mire is, azt csak sejtette Berczik: az ágazatban a feketegazdaság aránya 20-30 százalékra tehető, s jelentős a kereskedők füstöltáru-importja is.
Éder Tamás hússzövetségi elnök szerint a kereskedők késztermékimportja elsősorban nem a választék bővítését, hanem a felvásárlói árak letörését szolgálja. Látszik ez szerinte abból is, hogy a hazai feldolgozók már most igen széles választékot tudnak felvonultatni. Míg a jobb minőségű, márkázott húsvéti termékek általában magyar alapanyagból készülnek, a kereskedelmi márkák többségéhez importalapanyagot használnak - tette hozzá Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ráadásul Éder úgy véli, az import növeli az élelmiszer-biztonsági kockázatot is.
A szakemberek szerint ugyanis az Európai Unió liberális kereskedelmi gyakorlatának egyik hátulütője, hogy az országhatárokon ellenőrzés nélkül lehet tagországi élelmiszereket szállítani. S hogy a rendszer az uniós polgárok nagy részét nem nyugtatja meg, azt bizonyítja az Eurobarometer legutóbbi felmérése. E szerint az uniós polgárok 42 százaléka tart attól, hogy az étel és egyéb fogyasztói termékek károsítják az egészségét - mondta Bánáti Diána, a Központi Élelmiszer-ipari Kutató Intézet főigazgatója.
Magyarországon az élelmiszer-ellenőrzések során tavaly 3500 tonna élelmiszert semmisítettek meg, ennek tizedét a húsvéti szezonban kobozták el - összehasonlításképpen: a ünnep kapcsán 6000 tonna húst, főként füstölt húsféleséget vásárolunk. Az összes lefoglalt mennyiség egyébként a ország éves élelmiszer-fogyasztásának a 0,3 százaléka, ami nem kirívó mennyiség - mondta Süth Miklós országos főállatorvos. Ellenben minőségi problémát találnak az élelmiszerek egyötöde esetében. Süth szerint ezen a helyzeten csak akkor lehet változtatni, ha valóban sikerül úgy módosítani az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket szabályozó törvényt, hogy gyorsabban léphessen fel a hatóság, és szigorúbban büntethessék a csalókat - a visszaesőket akár végleg eltilthassák a termeléstől, feldolgozástól, kereskedéstől.