Al Gore, a zöld popsztár

Az egész Földre kiterjedő környezetvédelmi vészhelyzetről beszélt az amerikai törvényhozás bizottságai előtt Al Gore volt alelnök. A 2000-es elnökválasztás vesztese több mint hat év után először tért vissza a Capitolium épületébe, ahol húsz évvel ezelőtt éppen ő szervezte az első meghallgatást a globális felmelegedésről.

Gore az idén Oscar-díjat kapott a Kényelmetlen igazság című dokumentumfilmért, és ha indulna, az általános vélekedés szerint komoly esélye lenne a Demokrata Párt elnökjelöltségére. Bár egyelőre nemet mond, de azért egyértelmű: még változhat a véleménye.

Gore Amerikában szinte popsztárnak számít, a Kényelmetlen igazság nemcsak a kritikusoknak tetszett, de a dokumentumfilmek mércéjével mérve kiemelkedő kasszasiker is volt. Ennek ellenére a konzervatív honatyák barátságtalanul fogadták egykori kollégájukat. A Republikánus Pártban uralkodó nézet szerint egyszerűen nem létezik a globális felmelegedés, vagy ha mégis, akkor sincs köze az emberi tevékenységhez. Az alsóház energiaügyi és kereskedelmi bizottságában a texasi Joe Barton azt mondta Gore-nak, hogy "nem kicsit téved, hanem az egész teóriája teljesen hibás". Az éles hangúvá vált vitában a volt alelnök megjegyezte, hogy ha ég a bölcső, az ember nem azon morfondírozik, hogy vajon tűzálló-e a benne lévő gyerek, hanem cselekszik.

A teátrális hatást fokozandó Gore nagy dobozokban tette ki az asztalra azt a több százezer üzenetet, amelyekben amerikaiak a törvényhozást sürgetik a globális felmelegedés megfékezésére. A volt alelnök felszólította a törvényhozást, hogy tiltsa meg új széntüzelésű hőerőművek építését - hacsak a beruházók nem gondoskodnak az ártalmas gázok teljes szűréséről -, és 2050-ig csökkentsék 90 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátást.

Érvei azonban leperegtek a konzervatívokról, például a globális felmelegedést egyszerű csalásnak minősítő James Inhofe-ról. Az oklahomai szenátort az elnöklő demokrata párti Barbara Boxernek kellett figyelmeztetnie, hogy nem fojthatja bele a szót a vendégbe, mert már nem vezeti a testület ülését. Az 59 éves Gore-ra annyian voltak kíváncsiak, hogy nemcsak a bizottsági terem telt meg, dupla tévés helyiséget kellett kialakítani. A volt alelnök szerint bárki nyerje a 2008-as elnökválasztást, mindenképpen egy globális klímamegállapodás irányába kell lépnie.

Húsz éven belül több százmillió ember szenved majd az ivóvíz hiányától, más tízmillióknak viszont az évente ismétlődő árvizek fognak gondot okozni - többek között ezt tartalmazza az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület készülő jelentése. A közel ezer tudós részvételével készülő dokumentumot áprilisban Brüsszelben mutatják be. Az AP szerint a végleges szövegben is benne lesz, hogy az emelkedő hőmérséklet és tengeri vízszint miatt terjedni fognak a trópusi betegségek, például a malária. 2050-re már csak állatkertben látunk majd jegesmedvét, ellenben elszaporodnak a rovarok, például a fájdalmas csípést okozó tűzhangya. (H. G.)

Al Gore-t a választók üzenetei is erõsítették
Al Gore-t a választók üzenetei is erõsítették
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.