A hetedik népszavazási kérdés

A Magyarok Világszövetsége meg akarja ismételtetni a 2004-es, a külhoni magyarok számára kötelezően megadandó állampolgárságról szóló népszavazást. A Fidesz, bár az akkor szintén elbukott kórház-privatizációt újra referendummal tiltaná el, ebbe az ügybe még egyszer nem vág bele.

Ismét népszavazást kezdeményez a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaállítására; a szervezet a 2004-ben már eredménytelen népszavazásra bocsátott kérdést változatlan formában juttatta el az Országos Választási Bizottsághoz (OVB). Ezt Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Az OVB-nek 2007. április 6-ig kell döntenie a kérdésről.

"Eljött az idő, hogy a magyar politika elégtételt adjon a külhoni magyaroknak" - mondta az elnök, hiszen - így Patrubány - Magyarország áldatlan közállapotait csak a teljes magyar nemzet képes megszüntetni.

Patrubány Miklós emlékeztetett: a három évvel ezelőtt kezdeményezett népszavazás máig tartóan megteremtette a külhoni magyar politikai erők és a történelmi egyházak teljes egységét ebben a kérdésben. Hozzátette: ezért az ő támogatásukat is kérik, és felhívással fordultak hozzájuk.

Az MTI azon kérdésére, mire alapozzák azt, hogy a népszavazás ügydöntő lesz és a választópolgárok nagyobb számban mennek el voksolni, mint három éve, azt mondta: arra alapozzák, amit időközben megtapasztaltak. Mint mondta, a három éve tartott népszavazás "tragikus kicsengése" minden magyar állampolgár személyes ügyévé vált, így nem pártszimpátia alapján, hanem a saját lelkiismeretükre hallgatva kell hogy szavazzanak az emberek. A lelkiismeretük pedig azt mondja, hogy "nem tagadhatod meg a testvéredet". Szintén indokként fogalmazta meg, hogy "az a hazug gépezet", amely eltántorított ötmillió magyart, hogy elmenjen szavazni, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Lendvai Ildikóval, az MSZP frakcióvezetőjével az élen, lelepleződött.

A 2004. december 5-i népszavazás hivatalos végeredménye szerint eredménytelen volt mindkét - a kettős állampolgárság visszaállítása és a kórház-privatizációt érintő - kérdésben, miután egyikre sem adott azonos választ a választópolgárok 25 százaléka, jóllehet a Fidesz is teljes mozgósító erejével kampányolt a népszavazás kezdeményezői mellett.

A Fidesz ezúttal viszont nem áll a kettős állampolgárságról szóló népszavazás mellé. Németh Zsolt tegnap úgy nyilatkozott: pártja szerint a népszavazás nem megfelelő eszköz a kettős állampolgárság eléréséhez.

- A kettős állampolgárságról továbbra is úgy gondoljuk, hogy megvalósítandó, ugyanakkor a népszavazás mint intézmény, nem megfelelő eszköz ennek a célkitűzésnek az eléréséhez, mint ahogy ez 2004. december 5-én tapasztalható volt - tette hozzá a külügyi bizottság fideszes elnöke. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a népszavazás katasztrofális következményekkel járt a határon túli magyarság számára, illetve a magyar-magyar kapcsolatokra. Szerinte meg kell teremteni a kettős állampolgárság politikai feltételeit, most már a schengeni csatlakozás miatt is, de nem népszavazással.

Lapunkat fideszes politikusok úgy tájékoztatták: Németh Zsolt a párt hivatalos álláspontját tolmácsolta. Úgy látják, több okból sem lenne szerencsés, ha odaállnának egy ilyen kezdeményezés mellé. Egyrészt 2004-ben kiderült, hogy a határon túli magyarok kettős állampolgárságának ügye "végletesen megosztó": akkor ugyanis majdnem annyian szavaztak nemmel (1 millió négyszázezren), mint amennyien igennel (1 millió ötszázezer). A Fidesz-szimpatizánsok tábora sem volt egységes. De azért sem lenne célszerű most egy másik népszavazást felvállalnia a Fidesznek, mert így is komplikált a kormányzati reformokról szóló "hatigenes" kérdéssor menetrendje. Mindezen túlmenően fideszesek úgy érzékelik, hogy mivel Románia is tagja lett az Európai Uniónak, már nincs sem olyan "kényszerhelyzet", sem olyan "erőteljes elvárás" a határon túliak részéről a kettős állampolgárság ügyében, mint amilyen a 2004-es népszavazás előtt volt.

A Fidesz és a KDNP a következő két kérdést nyújtotta be március 14-én az Országos Választási Bizottságnak soron kívüli eljárásban történő hitelesítésre:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

A pártok elutasítják az MVSZ-indítványt

Nem támogatják a parlamenti pártok a Magyarok Világszövetsége kezdeményezését. Kozma József szocialista képviselő szerint az élet bebizonyította, hogy nem a népszavazás a megfelelő eszköz. A szocialisták egy Orbán Viktorhoz intézett kérdésben azt is felvetették: "Hazaáruló-e Németh Zsolt, amiért nem támogatja a népszavazási kezdeményezést?" Szerintük Orbán Viktornak személyesen kell állást foglalni arról: azért nem támogatja-e a Fidesz most az MVSZ-t, mert indítványuk veszélyezteti a saját népszavazási kezdeményezését. Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő azt mondta: a kettős állampolgárság számos problémát vet föl, amelyekről a javaslatot tevők nem mondták el, hogyan lennének képesek megoldani. "A Fidesz megváltoztatta véleményét a kettős állampolgárságról szóló népszavazásról. Bíznak abban, hogy a Fidesz más népszavazások ügyében is kész lesz önkorrekcióra" - tette hozzá. A KDNP osztja a Fidesz álláspontját. Emellett úgy gondolják: ha más országok megadják, például Románia, akkor Magyarország is megadhatja az állampolgárságot a határon túli magyaroknak. Almássy Kornél MDF-es képviselő pedig úgy vélekedett: súlyos felelőtlenség, amit Patrubány Miklós csinál, úgy látszik, nem ismeri a magyar társadalmi viszonyokat. A kettős állampolgárságra szükség van, de ezt a magyar politikának az Országházon belül kell megoldania. (Hírösszefoglalónk)

2004-ben egyszer már kampányoltak a külhoni magyarok érdekében
2004-ben egyszer már kampányoltak a külhoni magyarok érdekében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.