Diákhitelből rekordösszegű kifizetés

Minden eddiginél nagyobb összeget, 8 milliárd 528 millió forintot utalt át a tavaszi szemeszter első kifizetési napján a Diákhitel Központ nyolcvanezer, a felsőoktatásban jelenleg is tanulmányait folytató diák bankszámlájára.

Március 14-én ugyanis egyszerre érkezett meg a februári és márciusi részlet, illetőleg azok számára, akik egy összegben kérték, a teljes szemeszterre járó hitel. A hallgatók egyébként szemeszterenként - egy fél tanévre - legföljebb 150 ezer, a költségtérítéses képzésben részt vevők pedig 200 ezer forintot vehetnek fel, évi 9,5 százalékos kamatra. A visszafizetés törlesztését a diploma megszerzése után kell megkezdeniük.

A diákhitelrendszer bevezetése, vagyis 2001 óta összesen 232421 hallgató vett igénybe tanulmányai idején hitelt, összességében 128,5 milliárd forintot - derül ki az Educatio Press által közreadott jelentésből. Tartozását csaknem 90 ezer egykori hallgató törleszti - a tapasztalatok szerint fegyelmezetten. Körülbelül 27 ezren már vissza is fizették tartozásukat. A Diákhitel Központnak ugyanakkor kétezer volt hallgató adatait át kellett adnia az APEH-nek, hogy az adóhatóság hajtsa be tartozásukat, mivel az érintettek nem kezdték meg időben a visszafizetést.

Egy tavaly decemberben készült Tárki-felmérés szerint az elmúlt öt évben 55 ezer hallgató kényszerült volna otthagyni az egyetemet vagy a főiskolát a diákhitel igénybevétele nélkül. A kölcsönre leginkább az alacsonyabb jövedelmű családoknak van szükségük: a hitelfelvevők 32 százaléka ide tartozik. (K. J. E.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.