Megnyílt az égbolt Amerikába

A korábbiaktól eltérően nem korlátoznák a transzatlanti járatokat üzemeltető társaságok számát sem. Ezek a viszonylatok jelenleg még egy oligopólium ellenőrzése alatt vannak. Tudósítónk brüsszeli jelentése

Jacques Barrot, az Európai Bizottság közlekedéspolitikáért felelős alelnöke melegen üdvözölte, hogy a tagállamok csütörtökön megállapodtak az EU és az Egyesült Államok közötti “nyitott égbolt” egyezményről. Ennek értelmében a jövőben bármely uniós vagy amerikai légitársaság – elvileg tehát a Malév is - szabadon repülhetne bármely EU-n belüli és amerikai repülőtér között (azaz a magyar társaság esetében nemcsak Ferihegyről.) A korábbiaktól eltérően nem korlátoznák a transzatlanti járatokat üzemeltető társaságok számát sem. Ezek a viszonylatok jelenleg még egy oligopólium ellenőrzése alatt vannak.

Az EU közlekedési minisztereinek szavazásán az egyetlen kérdés az volt, Nagy-Britannia megadja-e jóváhagyását. A britek ugyanis – máskülönben a szabad piac egyik fő hívei a huszonhetek között – a jövő év májusáig haladékot kértek London (és egész Európa) legnagyobb reptere, a Heathrow átalakítása, az ötödik terminál megnyitása miatt. Mint a soros német EU-elnökség bejelentette, a kompromisszum az lett: a tervezettől eltérően nem idén október 28-án, hanem 2008. március 30-án léphet életbe a megállapodás.

Az Európai Parlament már a múlt héten jóváhagyta lényegében a liberalizációt. Barsiné Pataky Etelka, az EP szakbizottságának fideszes tagja szerint az egyezmény erősíti, intenzívebbé teszi az euroatlanti együttműködést, s ez Magyarországnak is elemi érdeke. – A régóta várt megállapodás létrejöttéből valamennyi európai utas profitálni fog, hiszen a frekventáltabbá váló transzatlanti közlekedés egyben minőségi javulást is hozhat a szolgáltatásokban – nyilatkozta Barsiné. Az EU-USA tárgyalásokon azt is sikerült elérni, hogy számos új joghoz jussanak az európai szállítók az amerikai légi piacon. Így például a jövőben uniós vállalatok is érdekeltséget szerezhetnek az USA légitársaságaiban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.