Ifjabb Hegedűs mossa kezeit

Ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész lapunkhoz is elküldött közleményben tudatta, hogy David Irvinget nem ő, és nem az általa vezetett gyülekezet hívta meg, hanem a történész könyvének magyarországi kiadója, a Gede Testvérek Bt.

A Szabadság téri gyülekezet tehát "csak" a helyszínt adta - derül ki a közleményből. Ifjabb Hegedűs szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy a bérleti díjat "egy gyülekezetünkön kívüli magánszemély fizette be egyházközségi pénztárunkba". A bérlés lehetőségét - állította a lelkész - annak tudatában biztosították, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumában is dedikálással egybekötött előadást tart majd David Irving, ám ezt a rendezvényt a kiadó visszamondta.

A bérleti szerződésben - írta ifjabb Hegedűs -, mint más alkalmakkor, ezúttal is "nyomatékosan felhívtuk a szervező és az előadó figyelmét az egyházhoz méltó jelleg biztosítására", valamint arra, hogy "református hitvallásainkkal és az egyház tanításaival ellentétes" magatartás nem valósulhat meg, "mint ahogy ez esetben nem is valósult meg".

David Irving brit történész a holokauszt tagadása miatt letöltendő börtönbüntetést kapott, személyét több országban is nemkívánatossá minősítették. Először az osztrák református egyház főtanácsosa tiltakozott az ellen, hogy ifjabb Hegedűs jóvoltából református helyszínen léphet fel a holokauszt-tagadó történész, aztán a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöksége jelentette be, hogy vizsgálatot kezdeményez az ügyben. A zsinati elnökség kinyilvánította, hogy elfogadhatatlannak tartja az antiszemita, rasszista eszméket, és már annak lehetősége is megbocsáthatatlan, hogy ilyen nézetek elhangozhassanak.

Ifjabb Hegedűs Lóránt tegnapi közleményében válasz nélkül hagyta a legfontosabb kérdést: miért asszisztált ahhoz, hogy egy neonáci szellemiségű történész főszereplésével egy hasonló felfogású kiadó rendezvényt tarthasson a Szabadság téri református gyülekezet székhelyén, a Szabó Dezső Színház termében?

Hisz olyan kiadóról van szó, amely a legmocskosabb szennyirodalmat terjeszti, és amelynek már a puszta (jelen)léte is ellentétes a "református hitvallásokkal és az egyház tanításaival". A kiadó kínálata Mussolinitől Hitlerig, Marschalkó Lajostól Szálasi Ferencig terjed, a választék ijesztően gazdag.

Néhány könyvcím, tényleg csak a miheztartás végett: "A magyar fajvédelem úttörői", "Magyarország elzsidósodása", "A zsidó világszövetség veszedelme az emberiségre", "Gömbös Gyula, a fajvédő vezér", "A fasizmus doktrínája", "A Führer birodalma".

A lelkész és követõi március 15-én
A lelkész és követõi március 15-én
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.