Makó, Szekszárd és Törökszentmiklós ajánlja magát

Immár negyedik alkalommal rendezte meg Budapesten a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) „CITYINVEST” elnevezésű előadás-sorozatát. Ezeken vidéki városaink vezetésének nyílik lehetősége bemutatni befektetési lehetőségeiket, konkrét projekteket a Magyarországra akkreditált követségek gazdasági diplomatáinak; a külföldi, gazdasági érdekeltségű intézmények, képviseletek, ügynökségek, vállalkozási tanácsadó irodák képviselőinek.

Tavaly márciusban Békéscsaba, Szolnok és Zalaegerszeg, júniusban Kaposvár, Nyíregyháza és Záhony, novemberben Gyöngyös, Pécs és Veszprém előtt nyílt lehetőség az ITDH Andrássy úti székházában a bemutatkozásra, idén pedig első ízben Makó, Szekszárd és Törökszentmiklós vezetői tájékoztathatták március 21-én a többségükben külföldi gazdasági szakembereket városuk befektetési lehetőségeiről.

A szerdai rendezvényen elsőként bemutatkozó Makó polgármestere a város kedvező fekvését és infrastruktúráját emelte ki. Az M5-ös autópályától 2009 végéig megépülő M43-as sztrádaszakasszal Makó még könnyebben megközelíthetővé válik. Buzás Péter élénk befektetői érdeklődésről számolt be a turizmus, a kereskedelem, az ipar és a mezőgazdaság területén egyaránt. A termálvízre és a marosi gyógyiszapra épülő turizmusfejlesztési koncepció központi eleme a Termál- és Gyógyfürdő, valamint a hozzá kapcsolódó szálláskapacitások kiépítése.

Szekszárd polgármestere előadásában a térség kedvező fekvését, jó infrastruktúráját és a képzett munkaerő meglétét hangsúlyozta. Horváth István kiemelte: Szekszárdon és a térség 26 településén közel 100 ezer lakos él, akik megfelelő munkaerőbázist jelentenek a befektetőknek. Javul a térség megközelíthetősége, 2010-re eljut idáig az M6-os autópálya, amelyet 2013-ban Szekszárdtól északra keresztez majd az M9-es. Jelentős a dunai szállítási lehetőség is. Az eddig a városba települt külföldi tulajdonban lévő, illetve központtal működő cégek megtalálták számításaikat. Példaként utalt a Szekszárdi Autóipari-alkatrész Beszállítók Klaszterének elsősorban német anyanyelvű területekről betelepült vállalkozásaira.

Törökszentmiklós polgármestere, Juhász Enikő a betelepülni vágyó cégek számára egyik előnyként a munkaerőbázis meglétét, e mellett a munkaerőkereslethez igazított szakképzést emelte ki. A rendezvényen elegáns angolsággal ismertette cége pozitív tapasztalatait Sólyom Viktor, a törökszentmiklósi ipari parkba települt, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó CLAAS HUNGARIA Kft. gazdasági igazgatója. A város jövőbeni tervei között szerepel nemcsak az ipari park bővítése és inkubátorház létrehozása, hanem a strandfürdő fejlesztése is. Ez utóbbival a gyógyvízzé minősített termálvízkincs adta lehetőségeket szeretnék kiaknázni, szabadidőközpont és gyógyászati-wellness centrum létrehozásával.

2007-ben az ITDH még két alkalommal tervez ilyen találkozót, változatlan céllal: a bemutatkozó városokra és környezetükre fokozottan ráirányítani a külföldi befektetők figyelmét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.