Ki a kicsit nem becsüli

Lehet, hogy Al Gore, volt amerikai alelnök és Károly walesi herceg maga sem követi önnön tanácsait, amikor egyikük a környezet védelmében, másikuk az egészséges táplálkozás mellett emel szót. Fellépésük mégis a jó ügyet szolgálja.

„Azok az őszinte moralisták, akik nem érték be kevesebbel, mint a tökéletes jóval, az emberiség történetében gyakran torlaszolták el a jóhoz vezető utat” – írja A.C. Grayling londoni filozófus az Independentben.

Amikor Al Gore Oscar-díjat kapott a globális felmelegedésről készített dokumentumfilmjéért, az újságok nyomban felderítették, hogy ő maga odahaza hússzor annyi energiát fogyaszt, mint egy átlagos amerikai háztartás. Amikor pedig Károly walesi herceg a McDonald’s élelmiszerlánc ténykedését összefüggésbe hozta a túlsúlyos gyermekek növekvő számával, a sajtó utánajárt, hogy a herceg cornwalli üzemében gyártott bundás burgonyás húspogácsa zsírból, sóból és kalóriából is többet tartalmaz egy Big Macnél.

Grayling védelmébe veszi Gore-t, mondván, hogy megújuló energiaforrást használ. Ráadásul attól, hogy valaki nem él az általa hirdetett elvek szerint, még nem biztos, hogy az elvek helytelenek. A maradéktalan elvhűség gyakran meg is haladja az ember teljesítőképességét. Az embertől az várható el, hogy a tőle telhető legerkölcsösebben viselkedjék. Ha ennél többet követelünk tőle, az lesz az eredmény, hogy semmit sem tesz majd a jó érdekében.

„Jobb egy energiapazarló Gore, aki a bolygó megmentéséért küzd, mint egy energiapazarló Gore, aki nem törődik a Föld jövőjével. A Gore-hoz és Károly herceghez hasonló emberek nagy közönséghez szólhatnak, s a legrosszabb az volna, ha ezt nem használnák fel jó ügyek előmozdítására. Függetlenül attól, hogy egyébként személy szerint semmivel sem tesznek többet az ügyért minálunk.”

Károly herceg bundás krumplis húspogácsája
Károly herceg bundás krumplis húspogácsája
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.