Foglalkozása: Pókember

Puszta kézzel, biztosítókötél nélkül hódítja meg a több száz méteres épületek csúcsait. A francia Alain Robert-nak - aki kedden, Kuala Lumpurban a 88 emeletes Petronas-ikertornyok hatvanadik szintjéig jutott el - rokkantságával is meg kell küzdenie.

Lélegzetelállító attrakcióval állt elő 1974-ben egy tizenkét éves francia kisfiú. Míg társai legfeljebb kiesni szoktak a nyolcadikról, ő felmászott toronyházi lakásukba - bent felejtette ugyanis a kulcsot, s lusta volt megvárni, hogy szülei hazaérjenek. Alain Robert - immár 45 évesen - hivatásos Pókember, sőt három gyermekét is mászni tanítja.

- Az ember maga állítja fel a saját korlátait, de mindenkiben megvan az erő, amelylyel át tudja lépni azokat. Elég megtalálni, majd fejleszteni ezt az erőt - vallja a Pókember-öltözet nélkül, amúgy jelentéktelen külsejű, 163 cm magas, ötven kilót nyomó fiatalember. Egyszerűen hangzik ez, de annál nehezebb megcsinálni, különösen, ha több száz méter ágaskodik fölénk, s puszta kezünk csak a segítség. Robert ugyanis biztosítókötél nélkül mászik, saját szolgálati szabályzatát egyetlenegyszer szegte csak meg, mégpedig a világ legmagasabb épülete, az 503 méteres tajvani Taipei 101 torony meghódításakor. Ezt is csak a helybéli biztonságiak kikötésére tette, s a négyórás küzdelem, a mostoha időjárással való megmérkőzés után megfogadta: egyszer kötél nélkül is visszatér majd a tett színhelyére.

A párizsi Eiffel-torony, a londoni Canary Wharf, a chicagói Sears, a New York-i Empire State Building - néhány a maga alá gyűrt felhőkarcolók gyűjteményéből. Több mint hetven épület található a listáján, igaz, onnan még hiányoznak a 88 szintes Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyok. Tíz évvel ezelőtt a biztonságiak léptek közbe, tegnap viszont maga a Pókember adta fel - 1997-hez hasonlóan ezúttal is a 60. emeletnél. - Nagyvárosi hegymászó vagyok és minden metropolisban találok magamnak meghódításra váró Mount Everesteket - nyilatkozta a Pókember, akihez a 35. emeletnél ért oda a megállást parancsoló rendőrségi helikopter.

Ahogy biztosítókötelet, úgy mászási engedélyt sem szokott magával vinni Robert, aki hiába lengetett malajziai zászlót, a rendőrség megbilincselve vitte el a "tetthelyről". Megjárta Texasban is, ahol magánterületre való törvénytelen behatolás mellett kábítószer birtoklásával is megvádolták, mindössze két tabletta miatt, amelyet epilepsziás rohamai megelőzésére, orvosi rendelvényre tart magánál.

Alain Robert ugyanis súlyos beteg. Még húszévesen, amikor nem épület-, hanem sziklamászásban utazott, zuhant tizenöt métert, kezét-lábát törte, öt napra kómába került, s hatvanszázalékos rokkantnak nyilvánították. Azóta - belső hallásának zavarai miatt - állandó szédülés gyötri. Nála ez az a bizonyos korlát, amelyet le kell győznie.

Ki alkalmazna egy 60 százalékos rokkantat, aki ráadásul fura hobbijának él? A kérdésben a válasz: a Pókember - miként az épületek oldalán is - kénytelen saját lábára állni, ha el akarja tartani családját. Szerencsére az épületmászás jól fizet: Robert nem csak jótékony célú mutatványokban, hanem fizetős, céges kampányokban is részt vesz. Négy éve például 9200 fontot (3,3 millió Ft) kapott, amikor a londoni Lloyd's biztosítóház épületére szaladt fel, hogy - lám, összeérnek a pókháló szálai! - a Pókember (Spiderman) címú hollywoodi produkció televíziós bemutatóját reklámozza. Volt, hogy a politika is megérintette. Az iraki háború kitörésekor - a Párizs melletti Défense negyedben, a TotalFinaElf olajvállalat székházán - magára aggatott felirattal tiltakozott az amerikai vezetésű invázió ellen.

A pajzán örömök kedvelői tükröt szereltetnek a hálószobába, a hitvesi ágy fölé. Alain Robert mászófelületet alakított ki a mennyezeten.

Alain Robert kedden, a Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyok 32. emeleténél. Most sem sikerült megmásznia a 88 szintes épületet -  az önmagát 'nagyvárosi hegymászónak' nevezõ francia a hatvanadiknál ismét elakadt
Alain Robert kedden, a Kuala Lumpur-i Petronas-ikertornyok 32. emeleténél. Most sem sikerült megmásznia a 88 szintes épületet - az önmagát 'nagyvárosi hegymászónak' nevezõ francia a hatvanadiknál ismét elakadt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.