Református vizsgálat ifjabb Hegedűs ügyében

A Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége vizsgálatot kezdeményez David Irving brit történész budapesti szereplése miatt. Lapunkhoz eljuttatott közleményében Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Nagy Sándor főgondnok, a zsinat világi vezetője hangsúlyozza: nem volt tudomásuk a holokauszt létét tagadó, több országból is kitiltott történész látogatásáról vagy meghívásáról. A református vezetők elfogadhatatlannak tartják, hogy „egyházi fórumainkon (…) az evangéliummal és történelmi felelősségünkkel szöges ellentétben álló antiszemita, rasszista eszmék megszólaljanak, illetve megbocsáthatatlannak tartjuk azt is, hogy akár csak felmerüljön ennek lehetősége”.
David Irving könyvének bemutatóját a közelmúltban a Szabadság téri református gyülekezet székhelyén tartották. Ennek a gyülekezetnek ifjabb Hegedűs Lóránt, volt MIÉP-es politikus a lelkésze. Thomas Hennefeld, az osztrák református egyház főtanácsosa – miután a sajtóból értesült az eseményről – levélben tiltakozott az ellen, hogy David Irving, „Európa egyik legaktívabb történelemhamisítója” ifj. Hegedűs jóvoltából előadást tarthasson Budapesten.
Bogárdi Szabó István, a dunamelléki egyházkerület püspöke (ehhez az egyházkerülethez tartozik a Szabadság téri gyülekezet) hétfői számunkban úgy fogalmazott: olyan ügyről van szó, amely legfelsőbb szintű egyházvezetői megnyilatkozást igényel. Bölcskei Gusztáv püspök és Nagy Sándor főgondnok tegnapi közleményében arra kérte ifjabb Hegedűs és gyülekezete közvetlen egyházi felettes hatóságait, hogy indítsanak vizsgálatot. Ennek során „tisztázni kell a történtek körülményeit és az érintettek felelősségét”.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.