Jövőre akár át is úszhatunk Ausztriába

Ha kedvük tartja, jövőre a Fertő-tóban fürdőzők akár át is úszhatnak Ausztriába, mert január 1-jétől Magyarország a schengeni térség tagjává válik. Ezzel megszűnik az ellenőrzés a belső határokon, s azokat akkor és ott léphetjük - úszhatjuk, evezhetjük, biciklizhetjük, autózhatjuk - át az, ahol és amikor csak kedvünk tartja.

Mindössze egyetlen dologra kell ügyelni: valamilyen érvényes, és a többi Schengen-országban is elfogadott okmányt - például útlevelet, tóátúszáshoz, viziturához inkább vízálló kártyaszemélyit - érdemes magunkkal vinni, mert a határ környékén igazoltatásra továbbra is számítani lehet. Kint is, bent is - mert az illegális migrációnak minden állam igyekszik elejét venni. Ha megszűnik a határ, hát a határőrség is egy kicsit beljebb vonul.

Ausztria már a schengeni térség tagja, míg Magyarország és Szlovénia bizonyára egyszerre kerülhet be az „úri klubba”. Kérdéses viszont Szlovákia ügye: Brüsszel szerint a felkészülés akadozva halad, ezért elvileg nem kizárt, hogy északi szomszédunk most kimarad. Ám ha mindenütt rendben mennek a dolgok, a szlovén, az osztrák és a szlovák határon - földön és vízen egyaránt - jövőre szabadon járhatunk át. A határellenőrzés megszűntével a funkciójukat vesztő átkelőket pedig egyszerűen felszámolják. S hogy mi lesz velük? Egyes nyugati országokban az épületeket is elbontották, néhol meg üzleti célokra alakították át. Egy biztos: januártól Hegyeshalomnál megállás nélkül hajthatunk tovább.

A repülőtereken kissé más a helyzet, mert az uniós állampolgárok ellenőrzése csak a nyári menetrendre történő áttérés idején, tehát 2008 márciusának utolsó hetében szűnik meg. Ettől persze a légi járművek körül túl nagy jövés-menés később sem lesz. Az eddigiekhez képest alapvető változás, hogy a Schengen-országokból érkező és a többi járat utasai egymástól elkülönített terminálokon szállhatnak be és ki, és az utóbbiaknak változatlanul fel kell mutatniuk az útlevelüket - az előbbiektől meg kérhetik.

Az idén januártól EU-tag Románia egyelőre kívül reked a schengeni térségen, a határellenőrzés ott tehát változatlanul fennmarad, de a határ átlépéséhez az érvényes személyi is elég. A vámosok viszont már levonultak, így onnan, miként a többi uniós tagállamból is, azt hozunk be, amit csak akarunk - kivéve a cigarettát. Bukarest ugyanis nem alkalmazza a dohánytermékek adóztatására vonatkozó uniós szabályokat, és amíg a derogáció - kissé érthetőbben átmeneti mentesség - érvényben van, a magyar fináncok nem veszik jó néven, ha valaki kartonszám hozza be az olcsó román cigarettát.

A schengeni térség bővítésével az ukrán és a szerb állampolgárok járnak a legrosszabbul. Amióta Magyarország uniós tagállam, mindkét országból csak vízummal lehet beutazni, ám eddig azt sokak számára ingyen vagy kedvezményes díjért adták ki. De jövő januártól már nem, mert attól kezdve a beutazni szándékozóknak az egységes Schengen-vízumot kell kérniük, aminek szabott tarifája van: 35 euró. Ráadásul a feltételek is szigorodnak, mert ha valaki egy Schengen-országban nem kívánatos személy, annak a többi sem adhat vízumot. A magyarok egyébként most mindkét országba vízummentesen utazhatnak, és reméljük, hogy ez így is marad.

Kisebb változás a horvát határon is lesz: egy kétoldalú megállapodás alapján a magyarok és a horvátok személyivel is átjárhattak egymáshoz, ám januártól a kedvezmény egyoldalúvá válik. A magyarok tehát személyivel is eljuthatnak az Adriához, míg déli szomszédunk polgárai csak útlevéllel mehetnek a Balatonra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.