Eltilthatják az iskolák az arcfátyol viselését

Az általában jól értesült The Sun, a közel négymilliós példányszámú legnagyobb brit bulvárlap keddi számában előre megszellőztette Alan Johnson oktatási miniszter parlamenti állásfoglalását. A brit oktatási miniszter által nyilvánosságra hozott ellentmondásos állásfoglalás több ezer muzulmán tanulót érinthet.

Johnson, az egykori postás és szakszervezeti funkcionárius, aki nemrégiben jelentkezett a Munkáspárt második számú vezetőjének tisztségére, minden bizonnyal magára haragítja a szigetország muzulmán kisebbségét, amikor lehetővé teszi az iskolák számára, hogy biztonsági és oktatási szempontokra hivatkozva betiltsák az arcot eltakaró niqáb viselését. Az iskolai egyenruhára vonatkozó új előírások problematikusnak tartják, hogy a tanár ne lássa diákja arcát, azaz ne érzékelje, vajon figyel- e, megérti- e a tananyagot. A teljes arcfátyolt viselő tanulóknak már az azonosítása is nehézséget okozhat a pedagógusnak. A The Sun tudomása szerint Alan Johnson példaként hozza majd fel, hogy kémia órán a laboratóriumban egy Bunsen-lámpa könnyen felgyújthatja az arcfátyolt.

A miniszteri ukázra azt követően kerül sor, hogy egy 12 éves kislány elvesztette a Felsőbírósághoz benyújtott keresetét buckinghamshire-i iskolájával szemben. Az érintett tanintézet igazgatója szerint helytelen lenne, ha az iskoláknak minden egyes esetről külön vitát kellene indítaniuk. Az irányelveket annak ellenére fontosnak tartja, hogy az iskolai egyenruhával kapcsolatban fenntartja magának a szabad döntés jogát.

Az oktatási miniszter meg kívánja értetni a muszlim szülőkkel, hogy a rendelkezés nem érinti vallási hagyományaik megőrzését, de az öltözködés nem veszélyeztetheti a biztonságot és a tanulmányi szempontokat. Fontos körülmény, hogy a tiltás nem vonatkozik az egyházi iskolákra. A The Sun ismeretei szerint Angliában és Walesben 2500 diáklány visel egész testét elfedő burkát. A BBC online kiadása idézi az Iszlám Emberi Jogi Bizottság elnökét, Massoud Shadjarehet, akit „megdöbbentett” az oktatási minisztériumi rendelet. Alan Johnson egyben törvényen kívül helyezi fajgyűlölő jelvények és gengszterbandákhoz való tartozást hangsúlyozó kitűzők viselését is. Az ajánlás kiemeli, hogy az iskoláknak érzékenyen, körültekintően kell eljárniuk és bármilyen tiltás kimondása előtt konzultálniuk kell a szülőkkel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.