"Terézvárosban nincsenek botrányok, csak ügyek"

Terézváros polgármestere délelőtt két barátságos svédasztal közé szervezett sajtóbeszélgetésen részletezte, miért tartja igazságtalannak, hogy a VI. kerület állandóan csak afféle botránykőként szerepel a sajtóban. Terézvárosban ügyek vannak, és nem botrányok - összegzett.

 
Verók természetesen az Andrássy úti palota-eladásokkal kezdte mondandóját: nem botrányok, ügyek.  Emlékeztetett  rá, mi mindennel próbálkoztak, hogy eleget tegyenek a törvényi kötelezésnek, t.i., hogy felújíthassák a lerobbant palazzókat: pályáztak az Uniónál (sikertelenül), kilincseltek pénzért az UNESCO-nál (mindhiába), megkísérelték eladni a tetőtereket, azzal, hogy a vevők cserébe helyrepofozzák a házakat (hasztalan, a műemlékvédelem nem járult hozzá), mígnem arra jutottak, hogy nincs más út, csak az eladás. Ezt azonban ne nevezze senki kótyavetyének, közvagyon-elvesztegetésnek - figyelmeztetett -, hiszen az ellenzék szerint irreálisan alacsony árakat csak úgy lehet értelmezni, ha tudjuk: a vevőknek horribilis pénzeket kell költeniük a bérlők elhelyezésére és a műemléki igényű rekonstrukciókra. Példaképpen az 1,5 milliárdért elkelt Andrássy út 47-et említette, ahol csak a lakók elhelyezése belekerül vagy félmilliárdba a befektetőnek. Így már nem is olyan alacsonyak azok az árak - úgymond.

Az ominózus Nagymező utcai mélygarázs is rákerült az étlapra. Verók kijelentette: továbbra is a garázs megépítését tartaná a legjobb megoldásnak, hiszen a kerület egészének érdekét nézi, és a kerület egészének érdeke az, hogy valamelyest javuljon a parkolási helyzet. Ehhez képest most azt fontolgatják, hogy birtokvédelmi eljárást indítanak a kivitelező ellen, tekintve, hogy az nem hajlandó elhúzni a terepről, pedig a jegyző megmondta neki, hogy legkésőbb március 14-ig tűnjön el. Mint kiderült, talán már ma eldől, beindítják-e az eljárást avagy sem; attól függ, mire jutnak délután a befektetővel. Annyi viszont bizonyos, hogy ha a cég végleg lemond a projektről, a kerületnek akár 100 milliójába is belekerülhet az utca helyreállítása, tekintve, hogy világossá vált: az elhíresült szakaszon az utolsó csavarig ki kell cserélni a közműveket.

A következő fogás a civil városvédelem szimbólumává avanzsált Király utca 40. volt. A polgármester megemlítette, hogy Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes nemrég felajánlotta: a főváros helyreállítja a Hild-féle tervező iroda által jegyzett, időközben átépített, és mi tagadás, így elég randa épületet, és felkínál egy házat a kerületnek, ahol megcsinálhatja  a Király 40-be szánt idősotthont, Szépkorúak Háza néven. A lista még nem jött meg - jegyezte meg Verók.

Az összejövetel persze nem múlhatott el anélkül, hogy ne esett volna szó az iskolabezárásokról. A polgármester hosszasan ecsetelte azt a súlyos anyagi kényszert, amely miatt kénytelenek voltak lépni, de, mint megtudhattuk, majdnem minden jó, ha a vége majdnem jó: igazából mindössze egy általános iskola szűnik meg, a Lovag utcai.

A jelenlévők, afféle desszertként belekóstolhattak azokba a delikátokba is, amelyeket a kerület első embere olyan ügyekként tálalt fel, amelyeket bárki, bárhonnan néz, bármit láthat bennük, botrányt végképp nem. Felsorolta a különféle utca- és tér-átszabásokat (Liszt Ferenc tér, Jókai tér, Opera-mente, stb.), a köztisztaság vitathatatlan javulását, a játszótér-rekonstrukciókat, a Zöld Udvar programot (ki géppel szállna Terézváros fölé, meglepődne, milyen zöld - mondta Verók), a közbiztonság javulását (januárban pl. egyetlen kocsit loptak el az egész kerületben a térfigyelésnek hála).

A sajtóbeszélgetésen szó esett  arról is, hogy a kerület soha, semmilyen körülmények között nem támogatja az Andrássy úti Budapest Parádét, amelynek közönsége évről-évre ganédombbá alakította a Sugárút környékét, és pár mondat erejéig téma volt a Nyugati sínjeire álmodott kormányzati negyed. Utóbbinak nagyon örül a kerület - mondta Verók -, mert ha a negyed megépül, és kiváltképp, ha abban fájront után is zajlik majd az élet (kultúra + szórakozás) az rettenetesen megemeli a kerület egyik legkínosabb részének presztízsét. Verók egyúttal leszögezte: a helyi képviselő-testület március 22-én tárgyalja a kerület szabályozási tervét, amely - a sajtóhírekkel ellentétben - nem enged toronyházat építeni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.