Csáky Pál lesz Bugár Béla kihívója

Csáky Pál volt szlovák kormányalelnök ma bejelentette, hogy jelölteti magát az elnöki posztra a Magyar Koalíció Pártjának jövő hét végén megtartandó tisztújító közgyűlésén. Bugár Béla jelenlegi pártelnök már hetekkel ezelőtt közölte ezt a szándékát.

Csáky elmondta, hogy tizenöt pontos programot terjeszt elő, amelyben kilátásba helyezi a  regionális szervezetek bekapcsolását a döntések előkészítésébe, valamint a nemzedékváltás alapos előkészítését, továbbá a pártvezetési stílus megváltoztatását is igéri. – Nem személyes csatára, hanem a programjaink ütköztetésére készülök. Ezért bárhogy is alakul a tisztújító közgyűlésen a szavazás, Bugár Béla mindenképpen a barátom marad -- szögezte le mai rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Az MKP most zajló járási konferenciáin Dunaszerdahelyen, Révkomáromban, Rimaszombatban Bugárt, Léván Csákyt, Érsekújváron pedig mindkettőjüket javasolták erre a tisztségre. Több dél-szlovákiai járásban e hét végén tartják a járási jelölő gyűléseket.

Bugár Béla lapunknak nyilatkozva kifejtette, hogy demokratikusabb a választás, ha legalább két jelölt indul, mert ilyen esetben a küldöttek nem csupán valamelyik személyről, hanem annak elképzeléseiről is döntenek. Véleménye szerint miután az MKP a tavalyi választások után ellenzékbe került, eljött az idő a jelenleginél hatékonyabb politizálás feltételeinek megteremtésére. -- Ezeket a célokat szolgálja a párt alapszabályának javasolt módosítása, továbbá a pártigazgatói tisztség bevezetése. – Nem személyeskedem, de tény, hogy az ügyvezető pártalelnök nem tartott állandó kapcsolatot a regionális és a helyi szervekkel, képviselői teendői mellett erre valószínűleg nem jutott ideje. Ezért javasoljuk, hogy a pártigazgató fizetett alkalmazottunk legyen, akinek egyetlen feladata az állandó kapcsolattartás és a kétirányú, jól működő kapcsolatrendszer megteremtése – közölte a pártelnök.

Az MKP tagjai közül többen ezt a javaslatot úgy értelmezték, hogy Bugár Béla tulajdonképpen az ügyvezető pártalelnöki posztot eddig betöltő Duray Miklós pozícióját szeretné gyengíteni. Bugár erre ezt válaszolta: -- Én nem személyekről, hanem a szükséges korrekciókról, sokkal hatékonyabb pártstruktúra megteremtéséről beszélek. Ha a tisztújító közgyűlés jóváhagyja ezeket az indítványokat, akkor napirendre kerülhetnek a személyi kérdések – tette hozzá.

Megbízható értesüléseink szerint Csáky Pál jelölését főleg Duray Miklós szorgalmazza. Mindketten úgy vélik, hogy lényeges változásra van szükség a pártvezetésben, mert a Magyar Koalíció Pártjának nincs jövőképe és politikai stratégiája. Csáky Pál nemrég a Sme pozsonyi napilap hasábjain bírálta Bugár Béla bizonyos módszereit is, de konkrétumokkal nem volt hajlandó előrukkolni.

Öllős László neves szlovákiai politológus elszomorítónak tartja, hogy az MKP tisztújító közgyűlése előtt nem programokról vitatkoznak, hanem kizárólag személyi kérdések gyakran pedig személyeskedések kerültek előtérbe.

(pozsonyi tudósítónktól)

Csáky Pál
Csáky Pál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.