"Egyházunk tisztessége besároztatik"

A református egyház zsinata korábban már elítélte ifjabb Hegedűs Lóránt szélsőséges nézeteit. A lelkész a múlt héten újra, többször is okot adott az elhatárolódásra.

A március 15-i ünnepek előtt pár nappal a Szabadság téri református gyülekezet székhelyén, az altemplomban működő Szabó Dezső Színházban rendezte könyvbemutatóját David Irving. A brit történészt a holokauszt tagadása miatt Ausztriában letöltendő szabadságvesztésre ítélték, több országban is nemkívánatos személlyé nyilvánították. Úgy látszik, Magyarországra gond nélkül jöhet: egyik vendéglátója ifjabb Hegedűs Lóránt, a Szabadság téri gyülekezet lelkésze volt.

A rendezvény - mint arról bécsi tudósítónk beszámolt - felháborodást váltott ki az osztrák reformátusok körében. Thomas Hennefeld, az osztrák református egyház főtanácsosa levélben tiltakozott az ellen, hogy Budapesten ifjabb Hegedűs jóvoltából (is) szerepelhetett "Európa egyik legaktívabb történelemhamisítója". A főtanácsos ezt az egész református közösség arculcsapásának nevezte.

Március 15-én ifjabb Hegedűs vezetésével árpádsávos zászlókat lengető tömeg vonult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, hogy füttyszóval, bekiabálásokkal, kormányellenes rigmusokkal tönkretegye az állami ünnepet, így a műsorban szereplő gyerekek munkáját is. A tömeg aztán a Petőfi-szoborhoz ment, hogy - tojásdobálás kíséretében - belefojtsa a szót Demszky Gábor főpolgármesterbe. (Nem sikerült.)

A református egyház zsinata 2001-ben - a "galíciai jöttmentekről" értekező cikke nyomán - elhatárolódott ifjabb Hegedűs Lóránttól, és az egyház vezetői ezt követően is több nyilatkozatukban világossá tették, hogy nem vállalnak közösséget a lelkész szélsőséges nézeteivel. Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök például bocsánatkérésre szólította fel ifjabb Hegedűst, akit a bíróság felmentett ugyan a közösség elleni izgatás vádja alól, de - érvelt a püspök - ettől még "egyházunk tisztessége és becsülete megrendítő módon megkérdőjeleztetik és besároztatik".

Lapzártánkig nem sikerült választ kapnunk arra a kérdésre, hogy a református egyházban lesznek-e következményei a lelkész újbóli megnyilvánulásainak. Bogárdi Szabó István szerint "mindent összevetve olyan ügyről van szó, amely legfelsőbb szintű egyházvezetői megnyilatkozást igényel. Ami ifjabb Hegedűs Lóránt megítélését illeti, álláspontomat fenntartom."

A lelkész és követõi március 15-én
A lelkész és követõi március 15-én
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.