Újabb rendkívüli közgyűlés a tubesi radarról Pécsett

Újabb rendkívüli ülést tart a pécsi közgyűlés a város melletti Tubes-hegyre tervezett radarral kapcsolatban csütörtökön - közölte az önkormányzat sajtóreferense hétfőn.

A közgyűlést Tasnádi Péter polgármester hívta össze, egyetlen napirendje a változtatási tilalom elrendelése lesz a Tubes csúcsán található, 0319-es helyrajzi számú ingatlanra, amelyre a beruházás érdekében a honvédelmi tárca igényt tart - mondta el Pánics György.

A rendkívüli ülést attól függetlenül megtartják, hogy a baloldali többségű városfejlesztési bizottság hétfői ülésén két igen és három tartózkodás mellett nem támogatta az ez irányú előterjesztést.

A képviselők a legutóbbi, március 12-i közgyűlésen egyhangúlag határoztak arról, hogy gyorsított eljárással, legkésőbb idén július 20-ig módosítják a pécsi építési szabályzatot.

Ennek megfelelően a város közigazgatási határain belül nem épülhetne katonai radar, a jelenleg különleges honvédelmi övezetnek minősülő területet pedig egészségügyi erdővé minősítenék vissza.

A közgyűlés azonban elnapolta azt a kérdést, hogy a módosítás idejére változtatási tilalmat rendeljen el a területre. Az indoklás szerint azért, mert fontosnak tartotta, hogy a városfejlesztési bizottság a honvédelmi tárca és civil szakértők részvételével újra megtárgyalja az ügyet.

A feszült hangulatú, a közönség soraiból bekiabálásokkal tarkított, mintegy négy és fél órás nyilvános bizottsági ülésen a tervezett építkezéssel kapcsolatban semmilyen új információ nem hangzott el, és az álláspontok sem közeledtek a honvédelmi tárca, s a radart ellenző civil szervezetek képviselői között.

A civilek és a jobboldali városi képviselők azzal érveltek, hogy a honvédelmi tárca nem megfelelően tájékoztatta a közvéleményt a lokátorról, továbbá a hatástanulmányok és a tervek nem az erre a területre vonatkozó szabályozás figyelembe vételével készültek.

Egyben arra kérték a HM képviselőit, hogy bár a tubesi radarral kapcsolatos március negyediki népszavazás 32,5 százalékos részvétel mellett érvénytelen lett, ne hagyják figyelmen kívül a város több mint 38 ezer lakosának akaratát, akik nem akarnak lokátort a hegyre, ezért az építkezéshez keressenek a Tubesnél alkalmasabb helyszínt.

A honvédelmi tárca szakértői bár elismerték, hogy apróbb hibák történtek a hatástanulmányok készítésekor, hangsúlyozták: azokat korrigálták, de egyébként sem befolyásolták a végeredményt. Vagyis azt, hogy a radar biztonságosan megépíthető és működtethető a Tubes-hegyen.

(MTI)

Civilek próbálnak bejutni a pécsi önkormányzat városfejlesztési bizottsága által tartott ülésre
Civilek próbálnak bejutni a pécsi önkormányzat városfejlesztési bizottsága által tartott ülésre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.