Az Attac új EU-alapszerződést követel

Az európai egységesülés jelenlegi folyamata jelenti a legnagyobb veszélyt az Európai Unióra - hangzott el az Attac globalizációellenes mozgalom európai tagszervezeteinek bécsi sajtótájékoztatóján.

Az Attac 16 európai tagszervezetének vezetői az EU alapításának 50. évfordulója alkalmából bemutatták egy "demokratikus európai uniós alapszerződésnek" a mozgalom által kidolgozott tíz elvét.

A mozgalom a dokumentumban olyan új EU-alapszerződést követel, amely, mint fogalmaztak, "demokráciát, szociális biztonságot, a környezet megóvását, békekötelezettséget és nemek közötti egyenlőséget" eredményez.

Sven Giegold, az Attac Németország tagja a sajtótájékoztatón azt fejtegette, hogy miközben Angela Merkel, a soros EU-elnök Németország kancellárja az éghajlatváltozás és az energiaellátás kérdéseit igyekszik új európai önazonosság-teremtő témává avatni, egyes európai kormányokkal folytatott "titkos diplomáciai tárgyalásokon" igyekeznek megoldást találni a tetszhalott állapotban lévő EU-alkotmány jelentette gondra. Giegold szerint a 2003 júniusában bemutatott - s két évre rá Franciaországban és Hollandiában népszavazáson elutasított - EU-alkotmánytervezet harmadik részét leválasztanák, s külön szerződésbe foglalnák, lerövidítve ily módon az eredeti szöveget. E lépéssel a német globalizációbíráló szerint azt kívánják elérni, hogy ne kelljen a nép hozzájárulását kérni az alaptörvényhez.

Christian Felber, az Attac Ausztria képviselője arról beszélt, hogy a megalapítása óta eltelt 50 év alatt az EU mennyire eltávolodott eredeti célkitűzéseitől, "a békétől és jóléttől". Mint fogalmazott, az EU-ban "feltűnő a demokrácia hiánya", egyszersmind "egyoldalú neoliberális gazdaságpolitika" uralkodik. Szerinte éppen ezért "teljesen új alapokra kell helyezni az európai integrációt".

Az Attac többek között új alkotmányozó gyűlés összehívását követeli. A testületbe az európai polgárok demokratikus választás útján küldenének képviselőket. A mozgalom emellett minden kérdésre kiterjesztené az Európai Parlament együttdöntési jogkörét, minden ülés nyilvánossá tételével növelné az átláthatóságot, s a képviseleti demokrácia rovására hangsúlyosabbá tenné a közvetlen demokrácia intézményeit.

Aurelie Trouve, az Attac Franciaország elnöke mindezeken túl követelte, hogy helyezzék demokratikus ellenőrzés alá az Európai Központi Bankot.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.