Bioüzemanyagok miatt többen fognak éhezni?

A bioüzemanyagok gyártása és felhasználása megdrágíthatja az  élelmiszereket, vagyis elvész a vámon, ami megtérül a réven.

A Die Welt című német napilap online kiadásában szakértői véleményeket idézett, amelyek szerint alapvető fordulat várható az  élelmiszerpiacokon. Amennyiben ugyanis a gazdálkodók jobb üzletet  látnak azokban a növényekben, amelyekből bio üzemanyag készíthető,  akkor azt fogják termelni, nem pedig az élelmiszerekhez szükséges  alapanyagokat.

A bio üzemanyag üzlet máris virágzásnak indult, az Egyesült  Államokban gyorsan növekszik a cukorrépából, vagy kukoricából  előállított etanol iránti igény. Emiatt a kukorica árak rekordszintre emelkedtek, aminek a hatását Mexikóban érezték, az  ottani népélelmezési cikknek számító tortilla (kukoricalepény) ára  háromszorosára szökött fel, kilója 250-260 forintnak megfelelő  összegbe kerül. Ez nagyon sok pénz a lakosság több mint fele  számára, ugyanis az egy főre eső jövedelem kevesebb, mint ezer  forint. Januárban tízezrek tüntettek a tortilla magas ára miatt, ami  a piacgazdaság hívének tekintett köztársasági elnököt arra  késztette, hogy befagyassza az árakat.
A fejlett ipari országokban a második világháború óta  csökkennek az élelmiszerre fordított kiadások a jövedelemhez  viszonyítva, a kérdés az, hogy a bio üzemanyagok megfordítják-e a  folyamatokat.

Edward Clay élelmiszer-szakértő szerint a mostani magas árak  csak átmenetiek, a jövő évre ismét csökkenő árakkal lehet számolni,  de ez nem jelenti azt, hogy az árak visszatérnek arra a szintre,  ahol korábban voltak. A bio üzemanyag termelés ugyanis egyre terjed:  Brazília és az Egyesült Államok mellett Kína is mind nagyobb  területeket von be a termelésbe.

Ezzel párhuzamosan Kínának, akárcsak Indiának, sokkal több  élelmiszerre van szüksége, hogy ellássa saját lakosságát. A  gyarapodó középosztály ugyanis több húst akar enni, a több  szarvasmarha pedig több gabonát fogyaszt, s ez tovább emeli az  árakat. Kína és India lehetőségei korlátozottak, és sok szakértő úgy  véli, hogy egyik országban sincs elegendő víz ahhoz, hogy több földet öntözzenek - idézte a Die Welt online kiadása.

(MTI)

Sokan akadályozzák a bioüzemanyag forgalmazását - ebbõl a sikersztoriból is kudarc lehet
Sokan akadályozzák a bioüzemanyag forgalmazását - ebbõl a sikersztoriból is kudarc lehet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.