Az osztrák református egyház tiltakozik David Irving budapesti meghívása ellen

Az egész református közösség arculcsapása az a tény, hogy David Irving, Európa egyik legaktívabb történelemhamisítója fj. Hegedűs Lóránt jóvoltából egyházi fórumon tarthatott előadást – írja tiltakozó levelében Thomas Hennefeld az osztrák református egyház főtanácsosa, aki a sajtóból értesült a történtekről.

- Az angol holokauszt tagadó meghívása annál is fájóbb - hangzik a lapunk bécsi tudósítójához eljuttatott tiltakozás - mert az eset egy velünk baráti kapcsolatokat ápoló szomszédos egyházközösségben történt.

- Az európai zsidók ellen elkövetett népirtást tagadók nem  csak  gúnyt űznek az áldozatokból, hanem szítják az antiszemitizmust  és a rasszizmust és ezzel veszélyt jelentenek mind a zsidók, mind minden más etnikai és vallási kisebbségre nézve - állapítja meg  a levél. Az európai református egyházak családja következetesen harcol e gondolatvilág ellen, hiszen az szöges ellentétben áll a református hagyománnyal és eszmeiséggel.

Elviselhetetlennek tartjuk, hogy egy református egyházi képviselő azonosul ezzel. A református gondolkodás alapja az egyértelmű elkötelezettség a kisebbségi - és emberi jogok mellett, a határozott fellépés minden rasszista és antiszemita irányzat ellen, s azok éles elítélése - szögezi le a tiltakozó levél.

(Bécs)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.