A Fidesz Gyurcsány-Putyin energetikai paktumot sejt

A Fidesz felszólítja a miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra az orosz féllel létrejött energiaügyi megállapodásoknak a részleteit, valamint hogy térjen vissza az EU márciusban megerősített közös energiapolitikájához - mondta a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatóján.

A Kormányszóvivői Irodaúgy reagált: nem létezik olyan titkos szerződés, mint amiről Németh Zsolt beszél.

"Felszólítjuk (...) Gyurcsány Ferencet, hogy hozza nyilvánosságra a megállapodások részleteit, tovább felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy térjen vissza az EU március 7-8-ai csúcstalálkozóján megerősített európai uniós közös energiapolitikához, illetőleg a Nabucco-tervhez" - fogalmazott Németh Zsolt, aki hozzátette: ennek érdekében a Fidesz országgyűlési határozat elfogadását kezdeményezi. Ebben rögzíteni kívánják azt, hogy az EU közös energiapolitikájának, valamint a Nabucco-tervnek prioritást ad Magyarország.  

A parlament külügyi bizottságának elnöke a Párizsban megjelenő angol nyelvű lap, az International Herald Tribune keddi számában olvasható cikkre utalt, amely szerint a magyar kormányfő a Nabucco vezeték helyett az orosz tulajdonú Kék Áramlat gázvezeték magyarországi kiépítése mellett kötelezte el magát, s "ennek köszönhetően megszületett egy Mol-Gazprom megállapodás".

Mint Németh Zsolt mondta, e megállapodás részleteitől semmit nem lehet tudni, ez a parlament által átláthatatlan folyamat. A politikus szerint ez az eljárás sérti a jogállamiság alapvető követelményét.  

A Fidesz értékelése szerint "körvonalazódik egy Putyin-Gyurcsány paktum, az orosz és a magyar kormány közötti olyan politikai szövetség, amely mélyen ellentétes az EU érdekeivel, mélyen Európa-ellenes" - közölte.

Hozzátette: ha ez a megállapodás megvalósul, akkor a gázellátás területén Európát az oroszok túszává teszi Magyarország. Úgy vélte, ez a terv Magyarország egyoldalú energiafüggőségét Oroszországgal szemben "megpecsételi".

"Az orosz érdekek ügynökének képe nagyon súlyosan árt Magyarország nemzetközi megítélésének is" - fogalmazott a politikus.

Gál. J. Zoltán szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón erről a témáról újságírók kérdésére azt válaszolta: Magyarország mind a Nabucco, mind a Kék Áramlat gázvezeték megépítésében érdekelt, a két vezeték tervének megvalósulása erősíteni fogja a versenyhelyzetet az európai piacon. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.