Halálos zuhanás Orfűn hobbimotorral

Halálos balesetet szenvedett egy quad-motoros a Baranya megyei Orfűn. Az elmúlt két évben elszaporodtak a száguldozó quadosok a mecseki turistautakon, s a rendőrök szerint várható volt, hogy előbb-utóbb tragédiához vezet az erdei szlalomozás.

Szombaton egy 44 éves boldogasszonyfai férfi négykerekű terepmotorjával – quadjával – Orfű határában letért a turistaútról, és belehajtott egy 8 méter mély szakadékba. A motoros a baleset következtében a helyszínen életét vesztette.

Mint Boldogasszonyfán megtudtuk, a vállalkozóként dolgozó, kétgyermekes férfi másfél éve vásárolt terepmotort, s szombaton egy nyolctagú baráti társasággal vette célba Orfűt. A csapat minden tagjának volt quadja, s a társaság azért kereste fel a hegyekkel övezett, tóparti üdülőfalut, mert ott a hobbimotorosok számára jó terepet kínálnak a turistautak. Hogy pontosan mi okozta a tragédiát, azt a rendőrök még vizsgálják.

A történethez tartozik, hogy a Mecseki Erdészeti Zrt. irányítói a közelmúltban arról tárgyaltak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőivel, hogy a részvénytársaság területén egyre több gond van a quadosokkal. A terepmotorosok ugyanis nagy sebességgel száguldoznak az erdészeti földutakon és a turistautakon, s ezzel veszélyeztetik önmagukat, a kirándulókat, illetve a természet védett értékeit. Az erdészet segítséget kért a rendőrségtől a quadosok megfékezésére.

A főkapitányság a következő hetekben – a mostani balesettől függetlenül – fellép a szabálytalankodó quadosok ellen. Sárközi Ferenc, megyei főkapitány – tudósítónk kérdésére válaszolva – elmondta, hogy a rendőrség környezetkárosításért vonhatja felelősségre a kiránduló utakon motorozó quadosokat. Sárközi hozzátette: a rendőrség lehetőségei korlátozottak, hisz az erdei utakon egy, az ellenőrzés elől menekülő terepmotorost a járőrök nem tudják üldözni, a quadosok által igénybe vett erdő teljes lezárása pedig túl nagy erők mozgósítását követelné.

A rendőrök és a quadosok szerint az lenne célszerű, ha minél több, a természetet és a turistákat nem veszélyeztető pályát jelölnének ki terepmotorosoknak. Ugyanakkor van olyan vélemény, hogy a legális pályák sem ígérnek megoldást, hisz ennek a Magyarországon is mind inkább népszerű extrém sportnak a kedvelői igénylik az adrenalin-hullámzást, aminek része az is, hogy a quadosok időnként tiltott terepen szlalomozzanak.

(Pécsi tudósítónktól)

Quad: négykerekû terepmotor
Quad: négykerekû terepmotor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.