A Die Welt szerint Magyarországon önmagát járatja le az ellenzék

a német konzervatív Die Welt kommentár oldalán megjelentetett cikkének bevezetőjében idézte Orbán Viktornak azt a kijelentését, hogy egy demokráciában is el lehet kergetni egy kormányt. Például az utca diktátumával? - tette fel a kérdést a Die Welt jegyzetírója

Hozzáfűzve: a Fidesz elnöke a nemzeti ünnepen elhangzott beszédében legalábbis nyitva hagyta ezt a lehetőséget.

Tüntetők százai pedig mindezt felhívásként értékelték az utcai összecsapásokra.

Orbán - fogalmazott a konzervatív újság - a tűzzel játszott.  Ez pedig nemcsak Magyarország tekintélyének árt - azon ország tekintélyének, amelynek korábban ő maga is miniszterelnöke volt -, hanem  saját magának és az általa vezetett polgári erőknek is, még pedig jobban, mint ellenfelének, Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnöknek.

A Die Welt szerint helyénvaló az, hogy egy ellenzéki párt kemény harcot folytat a kormánnyal szemben. Veszélyes ugyanakkor a túlzott közelség azokhoz az emberekhez, akik megkérdőjelezik a demokratikus játékszabályokat. Orbán párthívei közül néhányan lebontották azokat a barikádokat, amelyek a parlamentet védték a - részben erőszakos - tüntetőktől, jobboldali radikális jelképekkel játszanak, és antiszemita célzásokat tesznek.

Ennek következtében sok magyar Gyurcsányt támogatja, noha elegük volt a szocialistákból. Választható alternatívát nem találnak. Ezért pedig Orbán is felelős - hangsúlyozta a Die Welt.

Kommentárt szentelt a magyarországi  eseményeknek a Süddeutsche Zeitung is. A liberális újság szerint demokratikus politikusok számára meg kellene tiltani, hogy ittas csőcselékkel és huligán mintára szerveződött jobboldali szélsőséges verekedőkkel érintkezzenek. Az ilyen összefogásra nincs magyarázat. Fél évvel ezelőtt, amikor Magyarországon megkezdődtek a tiltakozások a szocialista Gyurcsány-kormány ellen, a nemzeti konzervatív ellenzék a verekedő és gyújtogató csoportokat még csupán marginális jelenségnek tartotta. Ma azonban Orbán Viktor és az általa vezetett Fidesz úgy tekint erre  a "professzionális erőszakcsoportra", mint tiltakozó akcióinak "legitim alkotórészére" - mutatott rá a lap.

A rendkívül erőteljes szociális megszorítások nyomán az amúgy is mély politikai polarizáció egy évvel a parlamenti választások után nyílt gyűlöletté változott Magyarországon. Orbán igyekszik kihasználni ezt, kísérletet tesz a demokratikus akaratnyilvánítás "kikapcsolására", s az utcát helyezi ezzel szembe. "Még egy demokráciában is elkergethető a kormány" - idézte Orbánt a lap. A konzervatív politikus jóformán soha nem jelenik meg a parlamentben, ehelyett arra törekszik, hogy a tömegekkel a háta mögött és a verekedőkkel szövetségben megváltoztassa a demokratikus választások eredményeit.

Orbán nem tudja megmondani, hogy az erőszakhoz folyamodóknak - akiket ő hívott az utcára - akar-e visszavonulót fújni.  Ennek kapcsán felmerül a nyomasztó kérdés: miként viselkedik majd Orbán és az általa vezetett Fidesz, ha egyszer ismét megnyeri a választásokat? Vajon akkor ismét visszaadják a parlamentáris intézményeknek az őket megillető jogokat, vagy ismét az utcán politizálnak majd? Ha nem fékezi meg őt senki, Orbán a fiatal és ingatag magyarországi demokrácia működését kockáztatja - írta a Süddeutsche Zeitung. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.