Magyarországon terjeszkedne az osztrák posta

Az osztrák posta még az idén újabb kelet-európai országban - vállalati körökből származó hírek szerint valószínűleg Magyarországon - kíván megjelenni, miután Ausztriában érzékeny veszteségeket szenved a külföldi konkurencia miatt.

Az Österreichische Post AG-nek már van érdekeltsége Magyarországon: 2005 végén vette át teljes egészében a reklámanyagok, szórólapok terjesztésében érdekelt Feibra Magyarország Kft-t.

 

Az osztrák posta vezetőinek szerdai beszámolója szerint Ausztriában már idén júliusban megkezdi működését Németország legnagyobb magán-csomagszállítója, a Hermes, amely az Otto Versand csomagküldő áruházi csoporthoz tartozik. A német vállalat az év végéig 35 telephelyet, illetve 1.000 csomagfelvevő helyet tervez, miközben az osztrák postahivatalok száma jelenleg már csak 1334 a korábbi bezárások miatt.

A posta vezetői azzal számolnak, hogy a német konkurencia megjelenése miatt 2009/2010-től az üzemi eredmény 20-25 millió euróval kevesebb lesz, de ezt valamelyest kiegyenlítheti egyebek között az üzleti csomagküldés, és ennek révén 7-8 százalékos üzemieredmény-ráta tartható lesz.  

Az idén az osztrák posta egy német logisztikai cég felvásárlása révén várhatóan 20-25 százalékkal növeli üzemi eredményét, a bevétele 25 százalékkal 2,2 milliárdra növekszik.

Tavaly a bevétele 2,1 százalékkal 1,736 milliárd euróra növekedett, miután a hagyományos levélkihordás 1 százalékos bevétel-csökkenését ellensúlyozta a reklámanyagok és a csomagok kiszállításában elért 6,6 százalékos, illetve 7,2 százalékos bővülés.

Az üzemi eredmény 19,7 százalékkal 123,3 millió euróra nőtt, az adózott eredmény 99,8 millió euró volt, egy évvel korábban 99,9 millió.

Terjeszkedésre 350 millió eurót szán az osztrák posta a következő két évben, ebből 70-80 milliót Kelet-Európában.

A kelet-európai terjeszkedés jegyében az osztrák posta tavaly májusban a szlovákiai Kolos reklámanyag-terjesztőt vette meg. Ezzel már három érdekeltsége van Szlovákiában, 2002 óta hozzá tartozik két csomagkihordó, a Slovak Parcel Service és az In Time.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.