Közös EP-ünneplés kis testi hibával

A várakozásokkal ellentétben mégis együtt ünnepelték az Európai Parlament magyar képviselői március 15-ét, majd – újabb fordulatként - összekülönböztek azon, hogy miért is.

Mint megírtuk, a Fidesz eredetileg azért döntött úgy, hogy nem tesz eleget Tabajdi Csaba MSZP-delegációvezető felhívásának, s nem jelenik meg a strasbourgi Petőfi-domborműhöz szervezett közös megemlékezésen, mert Tabajdi szerintük elfogadhatatlanul agresszív kijelentést tett. (Korábban „Szájerék pofon vágásáról” beszélt egy MSZP-fórumon.) Miután a szocialista politikus elnézést kért „népiesnek szánt” kijelentéséért, a Fidesz ezt elfogadta. A közös ünnepségen való részvétel további feltételéül viszont azt szabták – s ez is teljesült -, hogy ne mondjon beszédet Hegyi Gyula, aki szerintük – egy, az angol The Guardianben írt cikkében – besározta az 1956-os forradalom emlékét.

A szerdai rendezvényen – amelyen az RMDSZ és a szlovákiai MKP EP-képviselői is részt vettek – az egyetlen szónok, a romániai Kelemen Atilla (PRO DOMO: SIC!) beszédében hangsúlyozta: „Ha a zsibvásárhoz hasonlítható kárpát-medencei magyar közéletben megkérdeznék, hogy mit kíván a magyar nemzet, akkor alighanem egyetlen hiteles választ lehetne adni: alázatot!”

Olajos Péter (MDF), a magyar EP-képviselők fórumának soros elnöke reményének adott hangot, hogy a strasbourgi példa ragadós lesz, és „jövőre odahaza is egységes nemzetként tudjuk megtartani ünnepeinket”. Hegyi szerint ugyanakkor hazugság, hogy Tabajdi állt volna el attól, hogy ő is felszólaljon. Mint nyilatkozta, saját elhatározásából azért nem tartott beszédet, mert az összes magyarországi párt képviselője lemondott a felszólalásról Kelemen javára. - Még a jobboldali szavazók számára is elgondolkodtató lehet, hogy Szájer József a közös ünneplést egy nap elfogadta, a rákövetkező nap nagy sajtókampány közepette elutasította, majd harmadnap ismét elfogadta. Minden következetes magatartás rokonszenvesebb az efféle köpönyegforgatásnál – fogalmazott Hegyi.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.