Brutálisan megverték a zimbabwei ellenzék vezetőjét

Koponyasérüléssel intenzív osztályon kezelik egy hararei kórházban Morgan Tsvangirait, a zimbabwei ellenzék vezetőjét.

 

A politikus szóvivője szerint szerdán Tsvangirain koponyalékelést hajtottak végre, hogy megállapítsák, mennyire súlyos sérülést szenvedett a vasárnapi rendőri atrocitás következtében. Az ellenzéki vezetőt és 49 hívét egy tiltott ellenzéki gyűlésen való részvételük miatt őrizetbe vették, majd brutálisan megverték. A szóvivő szerint Tsvangirai, akinek előző nap engedélyezték, hogy kórházba menjen kivizsgálásra, sok vért vesztett, és várhatóan még hosszú ideig kórházban tartják. A hararei Avenues Clinic orvosai nem közöltek részleteket Tsvangirai állapotáról.

Az ellenzéki vezető sorsával kapcsolatban egyelőre sok a bizonytalanság. Előzőleg Tsvangirai ügyvédje azt jelentette be, hogy védence és hívei kijöttek a kórházból, s ő látja őket vendégül. Az ügyvéd szerint szerdán kellett volna bíróság elé állniuk, de a tárgyalóteremben nem jelent meg az ügyész, így a vádlottak hazamehettek. Az ügyészség kedden már közölte, hogy nem állt elegendő idő rendelkezésükre a vádlottak dossziéjának elkészítésére, mivel a rendőrség nem állította össze az ehhez szükséges iratokat.

Tsvangirai, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) 55 éves vezetője kedden a Robert Mugabe elnök rendszerének megbuktatásáért folyó harc továbbvitelét szorgalmazta az ellenük elkövetett rendőri erőszak ellenére. A vasárnapi megmozduláson a rohamrendőrség lelőtt egy tüntetőt.

(MTI/ANSA/AFP)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.