Mérgező a gmo kukorica?

Vese- és májmérgezést szenvedtek azok a kísérleti patkányok, amelyeket a Monsanto génkezelt kukoricájával etettek - hozták nyilvánosságra független kutatók egy amerikai tudományos folyóiratban. Mérgező hatással volt a Mon863 kódjelű kukoricabogarat elpusztító génmódosított (gmo) kukorica az állatok belső szerveire, pedig az Európai Unió tavaly állati, majd emberi fogyasztásra is engedélyezte a terméket a tavalyi évben. A Greenpeace a Monsanto- termék azonnali visszahívását, valamint az engedélyezési rendszer felülvizsgálatát követeli világszerte.

A magyar Monsanto Kereskedelmi Kft. keddi közleményében cáfolja, hogy ne lenne biztonságos a szóban forgó kukoricafajta. A cég szerint a Greenpeace hasonló alaptalan állításokkal már 2004-2005-ben igyekezett rossz hírbe hozni a most újra kifogásolt kukoricafaját, pedig azt több független európai szakmai szervezet már akkor biztonságosnak találta.

A Greenpeace ugyanakkor egy most közölt tanulmányra hivatkozik, amely a Monsanto biztonsági vizsgálatainak adatait elemzi, amely szerint a kukorica jelentős egészségügyi veszélyt jelent. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.