A NATO nem szól(hat) bele a radar helyszínébe

James Appathurai, a NATO szóvivője addig nem kommentálja lapunknak a Tubesügy legújabb fejleményeit, amíg hivatalos tájékoztatást nem kap arról a magyar kormánytól. Márpedig egyelőre nem kap ilyet.

Miként arról már beszámoltunk, a pécsi közgyűlés hétfőn, rendkívüli ülésen döntött úgy, hogy egy júliusig megszülető határozattal megtiltja, hogy lokátor épüljön a Tubesre. Az ellenzék ezt úgy minősítette: a szocialista többségű testület csak mímeli, hogy meg akarja akadályozni a lokátortelepítést.

Mindenesetre a HM már beadta az építési engedélyre vonatkozó kérelmét, és van esély arra, hogy júliusig azt megkapja. Jogi szakértők egyébként is úgy vélik, hogy ha a közgyűlés júliusig hoz is ilyen határozatot, az nem visszamenőleges hatályú. A kormány pedig eltökélt: a Tubesen lesz a radar.

- Az atlanti szövetség kormányközi szervezet, mi itt a kabinet álláspontját tolmácsoljuk - mondta lapunknak Martinusz Zoltán, hazánk NATOnagykövete. A kormány álláspontja az eredménytelenül végződött helyi népszavazás nyomán, hogy a lokátor a Tubesen épülhet meg.

A hazai sajtóval ellentétben a NATOszékházban a radarügy meglehetősen marginálisnak számít, s nem haladja meg a politikai ingerküszöböt. Az ősszel Marshall Billingslea, a szövetség védelmi beszerzésekért felelős főtitkárhelyettese arról biztosította a kormányt: a déli helyszín kiválasztásával kapcsolatos késedelem nem okoz aggodalmat a NATO számára, a helyszín kiválasztása Magyarország belügye.

Egy magas rangú, nem magyar NATOilletékes megkeresésünkre - neve elhallgatását kérve - kommentálta a hétfői fejleményeket. Szavai szerint a NATO továbbra is érdekelt a létesítmény megépítésében, semmilyen alternatív megoldásban nem gondolkodik. Abban a  pusztán hipotetikus esetben, ha a radar nem épülne meg, a kérdés a szövetség illetékes bizottsága elé kerülne; ebben a tagországok képviseltetik magukat. Arról szerinte nincsen szó, hogy Brüsszelből bármilyen költséget felszámolnának a késlekedés miatt.  Ez itt nem gyakorlat - mondta a forrás.

Annál is inkább nem, mivel konkrét műveleti képességet a délnyugatmagyarországi lokátorállomás hiánya még évekig nem veszélyeztet. Bár az ország lefedettsége a radarernyőn Tubessel együtt lenne 98 százalékos, a honvédség - igaz, elavult szovjet technológiával - egyelőre pótolja a hiányt. Más kérdés, hogy berendezései energiaigényesek, szennyezik a környezetet, s lassan teljesen lerobbannak. Brüsszeli magyar diplomaták bíznak abban, hogy az eredetileg a Zengőre tervezett szerkezet költségeit a Tubesre vonatkozóan is sikerül elismertetni, s kifizettetni a védelmi beszerzéseket intéző NATOügynökséggel.

(forrás:  brüsszeli tudósítónk)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.