Rimaszombatban bemutatták a Szlovákiából kitiltott Toroczkai könyvét

A Szlovákiából öt évre kitiltott Toroczkai László - Vármegyés a véres úton című - könyvét mutatta be a múlt héten Rimaszombatban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) gömöri és nógrádi szervezete. Az esemény nyomán gerjedt indulatok azóta sem csillapodnak a gömöri városban.

A pozsonyi Új Szó keddi beszámolója szerint a HVIM Szlovákiából kitiltott tiszteletbeli elnökének könyvét Vikidál Gyula koncertjével egybekötött eseményként hirdették.

Vélhető, hogy a mintegy százhúsz főnyi közönség elsődlegesen az énekesre volt kíváncsi, s nem Toroczkaira, aki a rendezők terve szerint interneten beszélgetett volna a közönséggel, de ez műszaki okok miatt nem sikerült. "A rendezők sikeresnek ítélték az estet, de a város lakóinak egy része nem osztja ezt a véleményt" - fogalmaz beszámolójában a lap, és közli a helyi Tompa Mihály Református Gimnázium vezetésének nyilatkozatát, melyben azt vallja, hogy "a népek és nemzetek együtt élve gazdagíthatják egymást nyelvükben, kultúrájukban, az emberi méltóság megadásának kölcsönös gyakorlásában. Intézményünk az ettől eltérő, minden olyan politikai célokat követő mozgalomtól és eszmétől elhatárolódik, amely nem ezen alapvető keresztyén és emberi értékrendet tartja szem előtt".

A lap beszámol róla, hogy a rendezvényt a város magyar iskoláiban is propagálták, de az iskolafenntartó és a városi önkormányzat figyelmeztetése után az iskolákból eltávolították a plakátokat. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének regionális irodáját vezető Ádám Zita úgy nyilatkozott: Toroczkait egyrészt a szlovák hatóságok kitiltották az országból, másrészt sok ember valószínűleg vitatja a kiadvány értékrendjét és a jó ízlésüket is sérti.

 "Mindenki ismeri a fájó történelmi döntéseket. Ezeket tudomásul kell venni és nem a múltba kell révedezni, hanem a jövőt építeni, és azon gondolkodni, hogyan tudunk közösen tenni ezért." Bedécs Lászlót, a HVIM felvidéki vezetőjét a lap megkérdezte, vajon mit jelent a rendezvényen megjelentek némelyikének egyenpólóján olvasható "magyar ellenállás" felirat. Elmondta: a felvidéki magyarság "kulturális és szellemi összefogása" a céljuk, a "magyar ellenállás alatt pedig nem kell semmi rosszat érteni". Egyébként is, a jelmondatot a Délvidéken alakították ki, s ők a Felvidéken ezt a szolidaritás jeleként használják. Bedécs szerint a sovinizmus és a nacionalizmus két különböző dolog.

"A nacionalista a saját nemzetét féltő ember, aki nem bántja a másik nemzetet. A HVIM saját nemzete érdekében, nem valamely más nemzet ellen próbál fellépni" - mondta és tagadta, hogy Vikidál-koncerttel csalták volna lépre a közönséget, amely egy ezzel összekötött könyvbemutatón találta magát. "Aki tudott a rendezvényről, az nagyon jól tudta, hová megy" - mondta a felvidéki HVIM-vezető.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.