Kézikönyv vagyonvizsgáltaknak

Kézikönyv jelent meg segítségül a vagyonvizsgálattal érintetteknek. A szerző azt állítja, nem tippeket ad, csak a jogokról tájékoztat.

Legyen a vagyonvizsgálat alanya is annyira felkészült a saját ügyében, mint a revizor - e filozófia jegyében jelentette meg Vagyongyarapodás és adóellenőrzés - Hogyan bizonyítsunk be adózott vagyonunk forrását? címmel első valódi könyvét Szabó Tibor kaposvári ügyvéd, adótanácsadó. A valamivel több mint hétezer példányban megjelenő Önadózó című havilapot kiadó ügyvéd családi vállalkozása, az Adonet.hu Kft. kiadásában jelenteti meg a könyvet, amely nem kerül bolti forgalomba - az on-line megrendelésen kívül a kiadónál, illetve egy budapesti cégnél lehet megvásárolni. A kiadó-szerző nem járatlan az elektronikus térben: elmondása szerint tevékenykedett a Figyelőnet szakértőjeként, az adonet.hu-n pedig on-line tanácsadással foglalkozik, és itt jelentek meg korábbi kézikönyvei is - de csak elektronikus verzióban. Az információkért fizetni csak a "jobb" témákért kell: a munkavállalók, az egyéni vállalkozók kézikönyvének letöltése pénzbe kerül.

A 192 oldalas vagyonvizsgálati kézikönyv majdnem tízezer forintos ára is sejteti, hogy a szerző ezúttal a felfokozott érdeklődésre számítva döntött a papíralapú kiadás mellett - igaz, az ár a vagyonvizsgálatok átlagban sokmilliós büntetési tételeihez képest elhanyagolható. A könyv az idén lefolytatandó tízezer vizsgálat apropóján jelent meg, igaz, egyelőre csak ezer példányban - ám utánrendelni lehet a nyomdánál. A kiadvány részletesen leírja a vagyonvizsgálat szabályait, felsorolja azokat az adómentes jövedelmeket, és a jövedelemnek nem számító tételeket, amelyekre a vizsgálat során hivatkozni lehet, és persze szól arról is, hogy a nyolcvanas években - az adórendszer bevezetése előtt - szerzett jövedelmekre merőben más szabályok vonatkoznak. Szabó Tibor lapunknak azt mondta: nem tippeket akart adni arra, hogyan lehet kijátszani a szabályokat, pusztán annak leírására törekedett, milyen tételekkel lehet számolni a vizsgálat során. Nem biztat senkit arra, hogy fiktív jövedelmeket találjon ki, ám szerinte mindenkinek jogában áll a védekezés, miként az is, hogy ehhez segítséget vegyen igénybe. Ráadásul (mint könyve bevezetőjében is írja) egy ilyen vizsgálat "sok időt, energiát felemésztő, az embert minden tekintetben megterhelő procedúra, ahol a jogszerű és számára teljesen rendben levőnek tűnő dolgokat is ugyanolyan elánnal kell védeni, mint másnál a jogszerűtlent. És ez sem vezetett mindig teljes sikerre".

A vagyonvizsgálatnál ugyanis a bizonyítási teher megfordul, és az adózóra hárul - ezzel kapcsolatban ráadásul az ügyvédnek alkotmányossági aggályai is vannak. A tegnapi sajtótájékoztató időpontjára - mondja - valószínűleg már megkapta a taláros testület a beadványát - igaz, ez csak egyetlen részletkérdéssel foglalkozik. Szabó Tibor szerint ugyanis az a rendelkezés, hogy az eredménytelen bizonyítási eljárást bírsággal sújthatja az APEH (például, ha azt mondom: házvásárlásom alapja egy barátomtól kapott kölcsön, de az adóhatóság megállapítja, hogy a barátom nem adhatott nekem annyi pénzt), nem garantálja a hatékony jogérvényesítést, ami az emberi jogi egyezménybe, vagyis nemzetközi szerződésbe ütközik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.