Emlékmű az Atochán

Madrid új emlékművel emlékezett a spanyol főváros és egyben Európa XXI. századi történetének legsúlyosabb terrormerényletének harmadik évfordulójára. Az Atocha pályaudvaron 68-an vesztették életüket 2004. március 11-én az összesen négy helyszínen tíz bomba által megölt 191 áldozat közül. Az állomás előtti, 11 méter magas, hengeres kupola formájú, üveglapokból álló emlékművet I. János Károly király avatta fel vasárnap.

Az áldozatok majd másfél ezer hozzátartozója mellett az emlékmű felavatásán jelen volt José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő, miként Mariano Rajoy, az ellenzéki Néppárt vezetője is. A megemlékezés néma csendben zajlott, beszédek nem voltak. Csupán Pablo Casals Madárdal című, csellóra írt műve hangzott fel. Alighanem a szervezők ily módon akarták elkerülni, hogy az évforduló politikai összeütközéssé fajuljon - írta publicisztikájában a konzervatív ABC napilap.

A 191 halálos és 1800 sebesült áldozatot követelő robbantások tetteseiről, indítékáról a vita a mai napig nem csitult. A merényletkor kormányon lévő Néppárt a baszk szeparatista ETA-t gyanúsította meg, s miután a nyomok iszlám terroristákra utaltak - három nappal később - Aznar pártja választási vereséggel fizetett a vádaskodásáért. Zapatero szocialista kormánya pedig visszavonta a spanyol katonákat Irakból. Majd tavaly élt a Baszkföld függetlenségéért négy évtizede harcoló, időnként terrormódszereket alkalmazó ETA tűzszüneti ajánlatával, s béketárgyalásokba kezdett a Néppárt tiltakozása ellenére. A decemberi madridi reptéri merénylet (két ecuadori halálos áldozattal) töltetet adott az ellenzék mozgósítására: például most szombaton - 24 órával az atochai emlékmű felavatását megelőzően - százezrek tüntettek Madridban a Zapatero-kormány ellen, mert kegyelmet adott egy hetek óta éhségsztrájkot folytató ETA-tagnak.

Zapaterónak - és persze a spanyol társadalomnak is - érdeke, hogy egyértelműen tisztázódjon a három évvel ezelőtti merénylet. Egy hónapja tart a robbantások 29 feltételezett tettesének és cinkosának (köztük a gyutacsokat szállító spanyol állampolgárok) pere. A hét fővádlott arab, maghrebi származású, akik azonban egyelőre tagadják a vádakat. Az ügyészek szerint egy az al-Kaidához ugyan közvetlenül nem kötődő, de annak stratégiájával egyetértő, az iszlám dzsihádot hirdető terrorcsoportról van szó. A perben mintegy 600 tanút és szakértőt hallgatnak meg, a tárgyalás hónapokig elhúzódhat.

A szakértők szerint Spanyolország továbbra is az iszlám terroristák egyik fő célpontja Európában. Lehetnek "alvó csoportok", s azt sem lehet kizárni, hogy az Afrikából érkező menekülthullámmal jönnek újabbak. A rendőrség 2004. márciusa óta két merényletkísérletet már meghiúsított, s mintegy 300 feltételezett iszlám aktivistát tartóztatott le. Az ellenzéki Néppárt néhány hangadója kitart az eredeti gyanújuk mellett. Szerintük felelőtlen a Zapatero-kormány, hogy nem jár utána az iszlám szélsőségesek és az ETA közötti esetleges kapcsolatnak, még ha a vádiratban nincs is ilyen utalás.

Az emlékmû belsejében
Az emlékmû belsejében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.