Guatemalában is tüntetésekkel várták Bush-t

Maja indiánok, baloldali diákok és földművesek tüntetései közepette kezdődött meg hétfőn George Bush amerikai elnök guatemalai látogatása.

Brazília, Uruguay és Kolumbia után Guatemala az amerikai elnök latin-amerikai útjának negyedik állomása. Tiltakozások kísérték végig körútjának összes eddigi állomásán, miközben igyekszik meggyőzni a térség népeit, hogy az Egyesült Államok segíteni próbál nekik a szegénység elleni harcban. Az amerikai szolidaritás demonstrálására guatemalai látogatásának első programjaként amerikai katonaorvosokat látogatott meg, akik guatemalai kollégáikkal együtt gyógyítják a helyi lakosságot a közép-amerikai ország félreeső vidéki körzeteiben.

Washington befolyását alaposan megtépázta Latin-Amerikában több balos vezető hatalomra kerülése, miközben az iraki háború, az amerikai kereskedelempolitika és bevándorláspolitika amúgy is nagyon népszerűtlenné tette Bush személyét és kormányát a térségben. Az amerikai elnök most erősíteni próbálja kapcsolatait a térség jobboldali és mérsékelt baloldali vezetőivel. A konzervatív Oscar Berger elnök által kormányzott Guatemala csatlakozott tavaly a CAFTA szabadkereskedelmi egyezményhez, amelyet közép-amerikai államok kötöttek az Egyesült Államokkal. Bush most személyesen is meg akarja győzni a guatemalaiakat, hogy ez az egyezmény segítheti őket a szegénység leküzdésében.

Mintegy kétezer baloldali diák tüntetett a fővárosban, Guatemalavárosban, tiltakozva a szabadkereskedelmi megállapodás és az amerikai bevándorlási politika ellen. Az egész fővárosban nagy rendőri készültség vigyáz az amerikai elnök biztonságára. Álarcos tüntetők megpróbálták szétbontani azokat az útakadályokat, amelyek akadályozták előrenyomulásukat az elnöki palota felé, ahol sor kerül a nap folyamán Bush és Berger találkozójára. A palotát őrző rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, egyelőre nem ismeretes, volt a sérültje a csatározásnak.

Közben maja indiánok az ellen tiltakoztak a Guatemalavárostól 80 kilométernyire keletre fekvő Tecpán városban, hogy Bush fel akarja keresni ott a maják szent helyének számító Iximchét, az ősi maja romvárost, a helyi maják spanyol hódítás előtti fővárosának romjait. A helyi indián közösség vezetői kijelentették: meg akarják óvni a hely tisztaságát Bush "agresszív szellemiségétől".

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.