Pedagógus-szakszervezeti össztűz a városházára

A Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz akar fordulni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a budapesti szakiskolák átszervezése miatt: az erről szóló két beadványt már előkészítették és a közös fellépés reményében el is küldték a társszakszervezeteknek - közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

Mindenképpen azt szeretnék, ha a Pedagógusok Szakszervezetével és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel közösen tudnák beadványukat eljuttatni a hivatalhoz, mert a három tömörülés együttműködése a fővárosban  példaértékű - mondta.

A PDSZ elnöke Kifejtette: az egyik beadványban azt kérik, hogy a hivatal mondja ki a 19 szakiskola megszüntetéséről szóló közgyűlési határozat semmisségét. Ezt a beadványt bármikor beadhatják, határidő  csupán "a józan ész". Most az az érdekük, hogy minél előbb megszülessen ez ügyben is a döntés.

A másik beadvány a közgyűlés eljárásával kapcsolatos  anomáliákról szól, s benyújtására a törvény alapján 15 nap áll rendelkezésre. Kerpen ennek kapcsán azt mondta, hogy a közgyűlés nem tartotta be azt a korábban saját maga által szabott korlátot, miszerint 2006. december 31-ig hatástanulmányok készülnek az iskolaátszervezésekkel kapcsolatban. A főváros nem teljesítette a jogalkotási törvényben foglaltakat sem, alternatív hatásvizsgálatok sem készültek - sorolta aggályaikat az érdekvédő.

Hozzátette: 2007. február 15. és március 1. között - az  átszervezésekről hozott új döntésig - érvényben volt Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke javaslatára elfogadott határozat, amely az átszervezések elhalasztásáról szól. Ugyanakkor a fővárosi ügyosztály nem ennek szellemében végezte  munkáját, hanem tevékenysége a később elfogadott határozatra  irányult.

A Fővárosi Közgyűlés szocialista-szabaddemokrata többsége  március 1-én több órás maratoni vita után elfogadta, hogy még az idén átszervezik a fővárosi szakiskolák többségét, azaz 19 iskola  jogutóddal megszűnik. A korábban megszüntetésre javasolt Soós István  Borászati Szakközépiskola és Gimnázium fenntartói jogát ugyanakkor átveszi a fővárosi önkormányzattól a Budapesti Corvinus Egyetem. Az átadás előkészítése legkésőbb 2007. július 1-ig megtörténik.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.