Madridi terrortámadás: volt-e ETA-szál?

Továbbra sem egyértelmű, tisztázza-e a Madridban zajló per a 2004. március 11-i merényletek hátterét - olvasható munkatársunk, Ortutay L. Gyula összefoglalójában.


A 191 halálos és 1800 sebesült áldozatot követelő robbantások tetteseiről, indítékáról a vita a mai napig nem csitult. A merényletkor kormányon lévő Néppárt a baszk szeparatista ETA-t gyanúsította meg, s miután a nyomok iszlám terroristákra utaltak – három nappal később – Aznar pártja választási vereséggel fizetett a vádaskodásáért.

A gyanú azonban nem ült el. A pár hónappal ezelőtti, 2006. decemberi madridi reptéri ETA-merénylet (két ecuadori halálos áldozattal) ismét töltetet adott az ellenzék mozgósítására: százezrek tüntettek Madridban a Zapatero-kormány ellen, mert kegyelmet adott egy hetek óta éhségsztrájkot folytató ETA-tagnak.

Az ellenzéki Néppárt néhány hangadója kitart az eredeti gyanújuk mellett. Szerintük felelőtlen a Zapatero-kormány, hogy nem jár utána az iszlám szélsőségesek és az ETA közötti esetleges kapcsolatnak, még ha a vádiratban nincs is ilyen utalás.

(Összefoglalónk további részletekkel a Népszabadság keddi számában.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.